3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

İ.Ü'de türkü günleri başlıyor

Malatya İnönü Üniversitesi Arguvan Türküleri için bilimsel çalışmalar başlattı.


İnönü Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, müzik kültürümüzde farklı zaman dilimlerinde popüler kültürün yansıması olan farklılıkların ortaya çıkmasının kaçınılmaz bir durum olduğu belirtilerek, "Arguvan ezgileri yaşamın bir parçası, hatta kendisi olarak; büyük ozanlardan beslenmiş, birçok ozan Arguvan'da deyişleriyle özümsenmiş, en az onlar kadar benzetmeler yaparak, kendi yaşamını da katarak yıllar boyunca süzgecinden geçirmiştir. Ozanlar, aşıklar, icracılar yetiştiren Arguvanlı geleneği sürdürerek ileriki kuşaklara türkü mirasını zenginleştirerek aktarmış ve aktarımını sürdürmektedir. Bunda içinde yaşanılan kültürel çevrenin etkisinin bulunduğu gibi, çok kısa zamanda tüketilen çeşitli müziklerin de bu yönelimde etkisi bulunur. Ancak halk müziği geleneği içerisinde türkülerimiz-deyişlerimiz geleneksel süreç içerisinde kuşaktan kuşağa taşınarak yaşatılmaktadır. Üniversitemiz önemli bir geçmişi olan Arguvan türkülerinin bilimsel ortamda anlatılması ve yaşatılmasına yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirerek katkıda bulunacaktır" denildi.


Açıklamada, İnönü Üniversitesi Öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Bulgan ve TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Muharrem Temiz'in birlikte katılacakları "Arguvan Türküleri Üzerine Söyleşi" konulu toplantının 20 Şubat 2009 Cuma günü saat 16.00'da Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacağı kaydedildi.
Aynı gün Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’nda saat 19.00'da ise, Arguvan Türkülerinin seslendirileceği bir konser düzenleneceği ve konsere TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Muharrem Temiz, Erhan Yılmaz ve İnönü Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Bulgan'ın katılarak Arguvan yöresine ait türküler okuyacakları kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 15:28:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?