7
Mayıs
2024
Salı
MALATYA

İbretlik yaşam mücadelesi

İstanbul'da bir hastanede karaciğer nakli için kendisinden 150 bin YTL para talep edilen Yeşil Kartlı hasta, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde ücretsiz yapılan ameliyatla hayata döndü.


Erzincan'da oturan ve maddi durumu iyi olmadığı için Erzincan Valiliği'nin yardım kampanyası başlatarak ameliyat ettirmek istediği karaciğer sirozu hastası 3 çocuk babası 41 yaşındaki Aydın Koç'a Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi sahip çıktı. Aydın Koç, 57 yaşındaki annesinden alınan karaciğer ile yeniden hayata döndürüldü.
Aydın Koç, ameliyat sonrasında yaptığı açıklamada, şu anda durumunun iyi olduğunu belirterek Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki organ nakil ekibine teşekkür etti. Oğluna karaciğerinin yüzde 60'ını veren 57 yaşındaki anne Cemile Koç ise, "Oğlum 9 aydır hastaydı. Karnı asit bağlıyordu. Nereye gittiysek, 'Bu ameliyatı yapamayız. Hastanın karnı, asit dolu, su dolu' dediler. Anne ciğeri işte, ben verdim. 9 aydır çektiğim acılar çok şükür dindi. Allah evlat acısını kimseye göstermesin" şeklinde konuştu.


Aydın Koç ve eşi Merdane Koç ise kendilerden ameliyat için İstanbul'da 150 bin YTL para istendiğini öne sürdü. Merdane Koç, "Maddi durumumuz iyi değil. Başvurumuz üzerine Valiliğimiz kampanya başlattı ancak para toplanmasını bekleyecek kadar vaktimiz yoktu. Eşimin hayatı tehlikedeydi" açıklamasını yaptı.


İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve organ nakli ekibi başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, verdiği bilgide, "Hasta getirildiği zaman ayağa kalkamayacak derecede kötüydü. Ülkemizde kadavra bağışı olmadığı için annesinden karaciğeri almak zorunda kaldık. Dünyada 55 yaşın üzerindekilerden karaciğer bağışı alınmıyor ama Aydın'ın durumu gerçekten çok kötüydü. Sanıyorum ya birkaç gün, ya da birkaç hafta bu duruma direnebilirdi. Biz şartları zorlayarak karaciğer naklini gerçekleştirdik. Başarılı ve iyi bir ameliyat yapıldı. Bu ameliyat, hasta ve hasta yakınlarının cebinden en ufak bir masraf çıkmadan yapılmıştır" dedi.


Organ nakli ekibinden Prof. Dr. Vedat Kırımlıoğlu, hastadan ameliyat esnasında da 12 litre asit alındığını söyleyerek ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi.


Dekan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, şimdiye kadar 53 karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini ve başarı oranlarının yüzde 85 olduğunu söyleyerek, "Bu yıl 31 karaciğer nakli yaptık. Bu Türkiye şartlarında çok kıymetli ve çok iddialı bir seviye. Bu yıl mutlaka 50 karaciğer nakline ulaşmak istiyoruz. Hep söylüyoruz, tek bir amacımız var: Önümüzdeki sene yılda 100'ün üzerinde karaciğer nakli yaparak Avrupa'da 1 numaralı merkez olmak istiyoruz. Bu hızla da bunu yakalayacağımızı ümit ediyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 16:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?