4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

İl genel meclisi toplandı

Malatya İl Genel Meclisi’nde kuraklık ve çiftçiye yapılması istenen yardım konusu ele alınarak kabul edildi.

İl Özel İdaresi Salonu'nda Abdurrahman Atay'ın başkanlığında düzenlenen İl Genel Meclisi'nin Haziran dönemi birinci oturum birinci birleşim toplantısında, komisyonların hazırladığı kuraklık ve zararlara ilişkin rapor okundu.

13 ilçe için hazırlanan ayrı ayrı rapor okunarak, çiftçi borçlarının ertelenmesi ve topluluk desteği yapılması için İl Genel Meclisi'nde temenni kararı alındı. Alınan kararın ilgili ve yetkili yerlere gönderileceği ifade edildi.

Hazırlanan raporda özetle, küresel ısınma ve yağışın az olmasından dolayı birçok yerde özellikle susuz alanlarda ekilen buğday, arpa ve fiğin toplanacak durumda olmadığı, su kaynaklarının yeterli olmadığı, yeraltı suyunda yüzde 70 civarında kayıp olduğu, kayısıda çağlaların dökülüp üründe kayıplar olduğu dile getirilerek, şu taleplerde bulunuldu:


"Malatya'nın doğal afet kapsamına alınması. Daha az suya ihtiyaç bulunan ürünlere yönelinmesi. Gölet ve barajların yapımına hız verilmesi. Damla ve basınçlı sulama sistemine geçilmesi. Birlik ve kooperatiflere hibe desteğinde bulunulmalı. Tohum desteği sağlanmalı. Çiftçinin borcu ertelenmeli veya daha uzun vadeye yayılmalı ve faizleri silinmeli."

İl Genel Meclisi üyesi Hamit Kiraz da söz alıp, zaman zaman böyle temenni kararı alıp Ankara'da ilgili ve yetkili yerlere gönderildiğini ve müspet sonuç alınamadığını ileri sürüp, özellikle çiftçiler konusunda alınan kararlara resmi kanalların daha duyarlı olmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 16:44:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?