6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

İşte kayısı rekoltesi

Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, bu yılki kuru kayısı rekoltesinin 64 bin 175 ton olacağını tahmin ettiklerini söyledi. 

Malatya Valiliği'nde düzenlediği basın toplantısında kayısı tahmini rekoltesini açıklayan Ahmet Güldal, toplam meyve veren kayısı ağacı sayının 6 milyon 700 bin adet olduğunu kaydetti. Güldal, "Bu ağaçlardan elde edilecek tahmini toplam yaş kayısı üretimi 282 bin 900 ton, yaş olarak tüketilecek kayısı miktarı 30 bin 280 ton, kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarı 252 bin 620 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 64 bin 175 tondur. Malatya ve çevre illerin toplam kuru kayısı rekoltesinin ise 79 bin ton olacağını tahmin ediyoruz'' dedi. 

Tarım İl Müdürü Güldal, geçen yıl dondan zarar gören kayısı ağacı sayının bu yılki dondan zarar gören kayısı ağacı sayısıyla aynı olduğuna işaret ederek, şunları belirtti: "Geçen sene daha çok yüksek yerlerde kayısı ağaçları dondan zarar gördü. Bu yılsa genel olarak hem yüksek hem de alçak yerlerdeki ağaçları, homojen olarak zarar gördü. Dondan zarar gören ağaçlarımızın toplam sayısıyla kayısı rekoltesi hemen hemen geçen yılla aynı. Ancak bu yıl kayısılarımızda bir seyrelme olduğundan meyve kalitemiz yüksek. Meyvelerimiz iri ve kalitesi yüksek olacağından fiyat da yüksek olacak. Ağır don nedeniyle yüzde 50 oranında meyvemiz zarar gördü. Zarar görenlerin zararlarının yüzde 50'si sigorta kapsamında karşılanacak.''
İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2007 Cuma 15:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?