3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

İstikal Marşı 88. yılında

İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıldönümü dolayısıyla Malatya'da bir tören düzenlendi.

Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, 2. Ordu Komutanlığı İdari Kurmay Yar Başkanı Kıdemli Albay Nejdet Tuna, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan ve İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut'un yanı sıra askeri erkan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Törende ilk olarak Milli Mücadeleyi anlatan resim ve şiirlerden oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi. Bir süre sergiyi gezen Vali Halil İbrahim Daşöz ve 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, sergi hakkında bilgiler aldı.

Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo sunumunun ardından şiir dinletisi gerçekleştirildi.
Törende daha sonra Malatya İnönü Üniversitesi İnkılap Tarihi Okutmanı Süheyl Alemdar, "İstiklal Marşı ve Kabulü" konulu seminer verdi. Alemdar, "İstiklal Marşı, milletin acılı ve buhranlı anlarında Mehmet Akif Ersoy gibi büyük bir şairin milletin ruhuna tercüman olarak yazdığı bir ümit, iman, istiklal, var oluş, azim ve kararlılığın ifadesidir. Ne yazık ki, Akif'i anlamadığımız ve anlatamadığımız ve de milli ruhtan mahrum ettiğimiz insanlarımızdan bazıları 1979 yılında bir üniversitenin açılış törenin de İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmamış, ayağa kalkan insanları da çekerek, oturtmaya çalışmışlardır. Daha sonra Enternasyonal Marşımızı, İstiklal Marşımızın yerine asmışlardır. Maalesef diğer bir grup, İstiklal Marşı okunurken, Ezan isteriz diyerek, oturma eylemi yapmışlardır. Muhterem misafirler, maalesef bugün de ruhuna yabancılaştıkları İstiklal Marşımızı, toplantılarında okumaktan imtina edenler ve İstiklal Marşımızı gerici bulanlar ortaya çıkmaktadır" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 14:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?