6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

İtalyan profesörün Malatya'da 37'inci yılı

Malatya Aslantepe Höyüğü'nde 37 yıldır çalışma yapan İtalyan Arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane, 38. yıl kazısı için bu ayın ortalarında yine Malatya'ya gelecek.


Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Arkeoloğ Prof. Dr. Marcella Frangipane ve La Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden bir grup öğrencinin, bu ayın ortalarında Malatya'ya gelerek bu yılki kazı çalışmalarına başlayacaklarını ifade etti. Bu yılki kazı çalışmalarının yaklaşık 1 ay sürmesinin beklendiğini aktaran Özbay, çıkarılacak eserlerin Malatya Müzesi'ne teslim edileceğini bildirdi.


Malatya Merkez Orduzu beldesindeki Aslantepe Höyüğü'nde ciddi kazı çalışmalarının 1961 yılında başladığını belirten Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, "Aslantepe Höyüğü, yoğunlukla Milat'tan önce (M.Ö) 1900-1200 yılları arasında yaşanmış bir Hitit yerleşim yeridir. Atatürk'ün emriyle Cumhuriyet döneminde kazılara başlandı ancak ciddi kazılar 1961 yılından itibaren yapıldı. Bugüne kadar yapılan kazılarda Eski Tunç, Hitit İmparatorluk, Helenistik, Roma ve Bizans kültür tabakalarına rastlandı. Hitit ve Asur hükümdarlıklarına ait saray kalıntıları, kabartmalar, aslan heykeller ve süslü vazolar bulunmuş olup bir kısmı Ankara Arkeoloji Müzesi'ne götürülmüş. Eserlerin büyük kısmı da Malatya Müzesi'nde sergilenmektedir" dedi.


Bu arada, Aslantepe Höyüğü'nün Açık Hava Müzesi olması için hazırlanan İtalyanca projenin tercüme edilme aşamasında olduğunu dile getiren Özbay, projenin tercümenin ardından ihaleye çıkarılacağını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 12:04:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?