3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

İÜ'de Cumhuriyet paneli

CUMHURİYETİN İLANININ 86. YILDÖNÜMÜ

Malatya İnönü Üniversitesi'nde, "Cumhuriyetimizin 86. Yılında, Kültür, Tarih ve Edebiyat'ın Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu panel düzenlendi.

Cumhuriyetin ilan edilişinin 86. yıldönümü nedeniyle İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda, Cumhuriyetimizin 86 yıllık kültürel, tarihi ve edebi geçmişinin değerlendirildiği "Cumhuriyetimizin 86. Yılında Kültür, Tarih ve Edebiyat'ın Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Feridun Merter yaptı. Panelistler, Doç. Dr. Sabit Duman, "Çok Partili Sisteme Geçiş", Doç. Dr. Hüsniye Canbay Tatar, "Cumhuriyet Dönemi: Kültür ve Aydın", Doç. Dr. İsmet Emre ise "Cumhuriyet Devri

Türk Romanının Doğası" başlıklı konuşmalarıyla Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin geçirdiği aşamaları, siyasi, kültürel ve edebi yönden ele aldılar.

Panelin oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Feridun Merter'in kültür, toplum ve aydın kavramlarını ve bunlar arasındaki ilişkiyi değerlendirdiği kısa konuşmasının ardından söz alan panelistlerden Doç. Dr. Sabit Duman'ın, Türk Demokrasisini çok partili sistem merkezinde ele aldığı sunumuna geçildi. Konuşmasına Cumhuriyetin tek partili olarak doğmadığını belirterek başlayan Doç. Dr. Duman, cumhuriyetin, toplumun tüm dinamiklerinin aktif olarak katıldığı bir savaşın neticesinde kurulduğunu aktardı. Doç. Dr.

Duman, 2. Dünya Savaşı sonrası Türk demokrasisinin ve çok partili sistemin dönüşümünü değerlendirerek sözlerine son verdi.

Doç. Dr. Hüsniye Canbay Tatar ise kültürün inanç, kurumsal ve davranışsal boyutlarını ele alarak kültürün canlılığını irdeledi. Cumhuriyetin, devletin ve Türk toplumunun içine düştüğü sıkıntıların neticesinde ortaya konulan bir çözüm yolu olarak önem taşıdığı belirten Doç. Dr. Tatar, cumhuriyet dönemindeki aydın ve kültür ilişkisini değerlendirdi.

Doç. Dr. İsmet Emre de, romanın, batı toplumunun kendisini dünyanın sahibi olarak görmeye başladığı noktada ortaya çıkan bir sanat dalı olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Emre, Cumhuriyet rejiminin kendisini meşrulaştırmak adına batılılaşma dozunu yüksek tuttuğunu, anlaşılabilir bu tavrın halka yayılmasında roman ve romancıların büyük etkisinin olduğunu ifade etti. Demokrasilerin gelişmesine paralel olarak romanın toplum hayatına daha da katkı sunacağını belirten Doç. Dr. İsmet Emre'nin konuşmasının ardından panelde soru-cevap bölümüne geçildi ve panel sona erdi.

CUMHURİYETİN İLANININ 86. YILDÖNÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2009 Perşembe 09:32:05
Güncelleme :29 Ekim 2009 Perşembe 12:39:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?