4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Kadına yönelik şiddet paneli

Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği tarafından "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" münasebeti ile Belediye Konferans Salonu'nda bir panel düzenlendi.

Panelde ilk konuşmayı Belediye Başkanı Cemal Akın'n eşi Nurten Akın yaptı. Bu gün kadına karşı yapılan şiddetin yıllardır irdelenmekte ve çeşitli çözüm yollarının kullanılmakta olduğunu söyleyen Nurten Akın, ilkokullarda şiddetin yıpratıcı etkisinin okutulan kitaplarda yer almasının önemine işaret ederek, bu temel sorunun doğru eğitimle çözülebileceğini ifade etti.

Panelistlerden Avukat Sevda Göktolga ise, kadınların doğumdan ölüme kadar çeşitli şekillerde şiddete maruz kaldıklarını, birçok kadının halen eşlerinden, babalarından dayak yediklerini ya da cinsel istismara maruz kaldıklarını belirtti.

Göktolga, Dünya Sağlık Örgütüne göre, kadınların dünyada her 5 dakikada bir şiddete maruz kaldığını, 25 Kasım 1960' da Dominik Cumhuriyeti’nde 3 kız kardeşin tecavüz edildikten sonra öldürülmeleri ve bu olayın basına trafik kazası olarak yansımasından sonra Birleşmiş Milletlerin bu günü anma günü olarak kabul ettiğini söyledi. Şiddet türlerine değinen Göktolga, şiddetin 4 farklı çeşidi olduğunun bunların ise; psikolojik şiddet, fizyolojik şiddet, ekonomik şiddet ve cinsel şiddet olduklarını söyleyerek ‘Şiddet Karşısında Hukuksal Korunma’ hakkında kısa bilgiler verdi.

Din Hizmetleri Uzmanı Fatma Geçici de, ‘İslam'da Kadının Yeri ve Önemi’ hakkında bilgi vererek İslam Dini’nin kadınlara çok değer verdiğini fakat İslamiyet’in yükselişte olduğu bu günlerde İslamiyet'e saldırıların kadın üzerinden artan oranda devam ettiğini söyledi.

Geçici, "İslamiyet her zaman kadına değer vermiş ve onun üstünlüğünden her defasında Kuran-ı Kerim'de bahsetmiştir. Eğer bir kadın nitelikliyse onun bir yerlere gelmesine hiç kimse mani olamaz” dedi.

Program davetlilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 10:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?