3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Kadınlardan panik atak semineri

Malatya Beydağı Devlet Hastanesi'nde görevli Psikoloji Uzmanı Aylin Aslan, "Panik atağa, modern çağın ve sosyete hastalığı diyenler var. Bu hastalık en fazla kadınlarda görülür" dedi.
Malatya Aydın Kadınlar Derneği'nin organizesiyle dernek salonunda, "Panik Atak Hastalığı" konulu konferans düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın Kadınlar Derneği Başkanı Şengül Berktaş, dernek olarak, sosyal ve kültürel etkinlikleri sürdürdüklerini, bu kapsamda da kadınlarda fazla görülen Panik Atak Konferansı düzenleyip, kadınları bilgilendirmek istediklerini dile getirdi.
Beydağı Devlet Hastanesi'nde görevli Psikoloji Uzmanı Aylin Aslan'ın verdiği Panik Atak Konferansı soru cevap şeklinde geçti. "Panik atağa, modern çağın ve sosyete hastalığı diyenler var" diyen Aylin Aslan, "Panik atak, günden güne yaygınlaşan bir hastalık. Başı dönen, kalbi çarpan, eli ayağım titreyen insan panik atağım mı var diye psikiyatriste koşuyorlar. Korku, yoğun ve huzursuzlukla başlayan 10 dakika içinde üşüme, titreme, karın ağrısı, uyuşma, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, kendini boğulacak gibihissetme, çevreyi farklı bir türde algılama, ölüm korkusu duyguları, yani bunlardan 4 tanesinin olması panik atak için yeterli. Bunları yaşayanlar panik atak geçiriyor diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Aslan, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Herkes panik atak geçirebilir. Bir hayvandan korkarsınız, o ara panik atak geçirebilirsiniz. Tehlike ve tehdit altında olanlar panik atak geçirebilir. Sorun olan panik atak nöbetlerinin bir ay boyunca devam etmesidir. O zaman hasta psikiyatri uzmanına uğraması gerekiyor. Panik atak hastalığı olanda yalnızlık, evden çıkamama, kendine güveni sarsılma duyguları görülür."
Panik atak hastalığının ilaç artı psikoterapi ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Aslan, "Birinci derecede akrabanız panik atak ise, yakınlarında görülme riski fazladır. Çocukluğunda sevgisizlik ve tehdit edilmiş birey, ileride panik atak riski fazladır. Boşanmış ailelerin çocuklarında panik atak riski fazladır" dedi.
Türkiye'de panik atak görülme sıklığının yüzde 1,53 olduğunu ve bunun da yüzde 2,5'unun kadınlarda, yüzde 0,6'sının ise erkeklere ait olduğuna işaret eden Aslan, "Her kadın hayatta bir kez panik atak geçiriyor. ÖSS'ye hazırlanırken, girerken olabilir. Ayrıca, madde bağımlıları, yani uyuşturucu kullananlarda bu hastalık daha fazla görülür. Panik atağa eşlik eden hastalıktır. Kanser hastalarında da panik atak görülür. Kişide ölüm duygusu ve beklentisi vardır" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 11:20:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?