6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Kadınların cebi dolacak

Bu günlerde Malatya Darende’ye bağlı Balaban beldesinde neredeyse herkesin dilinde aynı konu var: Japonya gelen 100 bin dolar...

2 bin 600 kişinin yaşadığı Balaban’a, Japon hükümetinden 100 bin dolarlık (10 milyon Japon Yeni) hibe fonu sağlandı.

Japonya'dan sağlanan fon ile Balabanlı kadınlar çeşitli alanlarda eğitime alınacak, ürettikleri ürünleri pazarlanıp gelir elde etmeleri sağlanacak.

Japonya hükümeti 1989 yılından beri kısa adı Japon ODA olan "Japonya Resmi Kalkınma Yardımı" kapsamında dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen projelere hibe desteği veriyor.

Son yapılan hibe çağrısına Türkiye’den 400 proje sunuldu. Japon ODA, söz konusu 400 proje arasında 15 projeyi desteklenmeye değer buldu; söz konusu 15 proje içinden üçüne hibe desteği verildi.

Proje ekibi hibe fonlar peşinde

“Balaban'da Kadın Beceri Gelişim Merkezi’ne sunulan hibe desteğini Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş değerlendirdi. 30 yaşındaki Mehmet Aktaş bir önceki dönemde Adıyaman’da görev yaptığını, Darende'nin ikinci görev yeri olduğunu ifade etti.

Bir buçuk yılı aşkın bir süreden beri Darende Kaymakamı olarak görev yaptığını anlatan Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Göreve geldikten sonra Proje Ofisi kurduk. Buranın daimi bir ekibi var. Bu ekibin işi hibe çağrılarını takip etmek. Japon ODA’ya projemizi 2011 yılında sunduk. Proje 4-5 ay kadar incelendi.

Geçtiğimiz Ocak ayı sonunda da karar açıklandı. Desteklenmesi kararlaştırılan projelerden birinin de bizim sunduğumuz proje olması bizleri çok mutlu etti.”

Toplam bütçe 240 bin lira

Kaymakam Mehmet Aktaş 100 bin dolarlık fona, Balaban Belediyesi’nin de katkı sunacağını toplam miktarın 230-240 bin lira seviyesinde olacağını bildirdi.

Balaban Belediyesinin ortağı olduğu proje ile kadınların kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak projelerin hayata geçirileceğini ifade eden Aktaş, kazandıkları becerileri üretime dönüştüren kadınların ilçe ve belde ekonomisi ile aile bütçelerine önemli bir gelir sağlamasının planlandığını aktardı.

Ürünler satılacak kazanç kadınlara verilecek

Hazırlanan proje ile Balaban'da kadınlara yönelik hediyelik eşya yapımı, enstrüman eğitimi, yaşlı ve çocuk bakımı, okuma-yazma gibi birçok alanda kurslar açılabileceğine dikkati çeken Aktaş, “Kuracağımız merkezde 100’e yakın kadının eğitim göreceğini tahmin ediyoruz. Burada seçimimiz en dezavantajlı konumda olan ve aynı zamanda en yetenekli kadınları imkan tanıyacağız. Balaban’da çok istekli bir kadın kitlesi var ancak pek çoğu evlerde mahsur durumda” dedi.

Mehmet Aktaş, Japonya’dan yardım sağlanmasının tüm beldede heyecan yarattığını, özellikle kadınların bu duruma çok sevindiklerini kaydetti.

Japonya 12 yıldır destek veriyor

Japonya Resmi Kalkınma Yardımı kapsamında bugüne kadar 130'dan fazla ülkede yaklaşık 20 bin yerel proje gerçekleştirildi.

Programın Türkiye'de uygulanmasıyla ilgili anlaşma ise Japonya ve Türkiye arasında 11 Eylül 2000’de imzalandı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Mart 2012 Cuma 11:17:04
Güncelleme :2 Mart 2012 Cuma 11:19:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?