2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

Kanadoğlu'nun 301. madde yorumu

Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 301. maddeyle ilgili değerlendirmesinde, yaşanan tartışmaları doğal karşıladığını söyleyerek, "Bize bu konuda 'Her hangi bir değişiklik yapın, bunu kaldırın' diyen Avrupa ülkelerinin tamamında aynı madde vardır. Yalnız yasallık ilkesini zedelememek için oradaki Türklük'ten ne anlamak gerektiğini 2 yolla sağlayabilirsiniz. Ya bunu açık olarak maddeye koyarsınız ya da Yargıtay içtihatlarını oluşmasını beklersiniz" dedi. 

İnönü Üniversitesi 2006-2007 akademik yılı açılış töreni kongre ve kültür merkezinde yapıldı. Törene Vali Halil İbrahim Daşöz, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Alaattin Örsal, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çetin, Cumhuriyet Başsavcısı Musatfa Demirdağ, Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Belediye Başkanı Cemal Akın, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Recep Özmen ile çok sayıda davetli öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı. Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu verdiği, "Çağdaş Demokrasi ve Türkiye" konulu açılış dersinde, "Türkiye'de bugün çağdaş bir demokrasi yoktur. Bugün Cumhuriyet'in kuruluş felsefesi ve temel nitelikleri ciddi bir tehdit ve tehlike altındadır. Bu tehdit ve tehlike sadece yurt içinden gelmemekte, yurt dışından da gelmektedir" şeklinde konuştu. 

Kanadoğlu'na konuşmasından sonra çiçek ve plaket verildi. 

Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, açılış dersinden sonra basın mensuplarının Elif Şafak ve 301. Madde ile ilgili sorularına, yaşanan tartışmaları doğal karşıladığını belirterek, "Her ülke onurunu korumak durumundadır. Tabii 159. madde sadece Türklüğü aşağılamayı yaptırım altına almaz. Diğer kurumlara yapılan aşağılamalarda yaptırım altındadır. Kendi onurunu koruyamayan uluslar ayakta duramaz. Bize bu konuda, 'Her hangi bir değişiklik yapın, bunu kaldırın' diyen Avrupa ülkelerinin tamamında da aynı madde vardır. Yalnız yasallık ilkesini zedelememek için, oradaki Türklük'ten ne anlamak gerektiğini 2 yolla sağlayabilirsiniz. Ya bunu açık olarak maddeye koyarsınız ya da Yargıtay içtihatlarını oluşmasını beklersiniz. Bu nedenle bu maddenin kalkmasına kesinlikle karşıyım. Değiştirilmesi, düzeltilmesi, yasallık kazandırılması yolunda bir takım endişeler varsa, bunu karşılanmasında da hiçbir sakıncanın olmadığını düşünüyorum" şeklinde cevap verdi. 

Törende bir konuşma yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise, "İçinde bulunduğumuz koşullar büyük ölçüde yüce Atatürk'ün Gençliğe Hitabı'ndaki koşullardır. Çözüm de yine bu hitaptadır" ifadelerini kaydetti. Rektör Hilmioğlu, "Bu coğrafya üzerindeki açık ve gizli hesapları hep devam eden dış güçlerle onların ülkemiz içerisindeki uzantıları olan siyasi, ekonomik, dini ve etnik grupları ve bazı medya organlarının işbirliği sonucu ülkemiz cumhuriyetin en bunalımlı dönemini yaşamaktadır" açıklamasında bulundu. 

Vali Halil İbrahim Daşöz de böyle bir üniversiteye sahip oldukları için çok mutlu ve gururlu olduklarını söyleyerek, "Üniversite şehrimizin imajını yükselten ve onu yaşanılır kılan en önemli unsurlardan biridir. Dünya da güçlü olmak istiyorsak, bilime önem vermeliyiz" şeklinde konuştu. 

Bu arada, Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nu akademik yılı açılışı nedeniyle verdiği ilk derse öğrenciler yoklama yapılarak alındı. Salonun girişinde biriken öğrenciler beyaz kağıtlara isimlerini yazarak imzaladı. Salonu dolduran öğrenciler, Kanadoğlu'nu konuşması bitmeden salonu tamamen boşalttı. 
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 17:02:32
Güncelleme :28 Eylül 2006 Perşembe 17:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?