3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Kanser etkinlikleri haftası

Malatya Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, kanserin yüzde 30'unun tütün kullanımı ve yüzde 20'sinin de kronik enfeksiyonlarından kaynaklandığını bildirdi.

Zengin, Kanser Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada, önce kanserin tanımını yaptı. Zengin, "Bir santimetre büyüklüğündeki bir tümör yaklaşık 1 trilyon hücreden meydana gelmektedir. Kanser vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. Bu anormal hücrelerin köken aldığı organa göre hastalık adlandırılır. Akciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri gibi. Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirtive bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir" dedi.

İl Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, Kanser'in belirtilerini özetle şöyle sıraladı:
"Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük."
Bu bulguların her zaman kanser demek olmadığını, ancak nedenlerinin belirlenmesi için mutlaka bir doktora başvurmak gerektiğine dikkat çeken Zengin, "Kanser bulaşıcı bir hastalık olmayıp, erken tanısı ve tedavisi mümkün bir hastalık grubudur. Tütün kullanmayın, sağlıklı beslenin, egzersiz yapın, ultraviyole ışınlardan korunun, enfeksiyonlara dikkat edin" diye konuştu.

Tütün kullanılmaması, sağlıklı beslenilmesi, egzersiz yapılması, bazı kronik enfeksiyonlara yakalanmamaya dikkat edilmesi ve ultraviyole ışınlardan uzak durulması halinde kanser türlerinin yüzde 43?ünden korunmanın mümkün olduğuna işaret eden Sağlık Müdürü Zengin, şunları kaydetti:
"Başta akciğer kanseri olmak üzere, sindirim sistemi kanserleri, idrar torbası kanserleri, böbrek kanserleri, yüzde 30?unun tütün kullanımı ile ilgili olduğu net olarak bilinmektedir. Tütün kullanımını önleyerek birçok kanser türünden korunmak mümkündür. Sağlıklı beslenerek, egzersiz yaparak şişmanlıktan kaçınarak, kanser riskini en aza indirebiliriz. Tüm dünyadaki kanserlerin yaklaşık yüzde 20'sinin nedeni kronik enfeksiyonlardır. Bu sebeple günlük yaşamımızda biraz dikkatle bir çok kanser türündenuzak durmak mümkündür. Ayrıca Hepatit B aşısı yapıldığı zaman karaciğer kanserinden ve yeni geliştirilen bir aşıyla rahim ağzı kanserinden korunmak artık mümkündür."

iha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 14:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?