3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Karaca mozaiği sergileniyor

Malatya'da bir tarlada bulunan Roma dönemine ait karaca motifli taban mozaiği tablo haline getirilerek Malatya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Doğanşehir ilçesine bağlı Güneydoğru köyünde eski Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram'a ait tarlada bulunan Roma dönemine ait otlayan karaca motifli taban mozaiğinin onarımı Malatya Müzesi'nde tamamlanarak, sergilenmeye başlandı.

Otlayan karaca motifli Roma mozaiğinin sergilenmesi nedeniyle Malatya Müzesi'nde bir tören düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel, Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Malatya Baro Başkanı Selahattin Sarıoğlu, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Doğanşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaman, eski Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Malatya Müze Müdürü İzzet Esen, "Karaca motifli taban mozaiğimizi 2007 yılındaki kazı ile müzemize kazandırdık. Bu mozaiğin önemli bir bölümü define arayıcıları tarafından tahrip edilmiş. Malatya ve Malatya Müzesi önemli bir esere kavuştu. Mozaiğinin onarımı esnasında Malatya Müzesi personeli de bu alanda kendilerini geliştirdiler. Artık bu alanda yetişmiş elemanlarımız bulunmaktadır" dedi.
Eski Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram ise, babasını tarlasında bulunan mozaiklere zamanın da müdahale edilememesinden dolayı üzüntülü olduğun belirterek, Doğanşehir'in tarihi bir ilçe olmasına karşın, bu özelliğini günümüze yansıtamadığını kaydetti.

Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay ise mozaiğin müzede sergilenmesine kadar emeği geçen herkese teşekkür ederek, 2007 yılının kasım ayında kazı çalışmalarına başlanan mozaiğin kazı çalışması sonunda müzeye getirildiğini, 2.5 aylık restorasyon çalışması sonunda Milattan Sonra 4. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen mozaiğin teşhire hazır hale getirildiğini belirtti.
Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel ise, turizm denince akla sadece denize giren turistlerin gelmemesi gerektiğini belirterek, kültür ve tarih turizmine de önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Yapılan konuşmalardan sonra otlayan karaca motifli mozaik tablosunun açılışı yapıldı.

Müze Müdürü İzzet Esen, "Burada özellikle işçilik konusunda biz Zeugma etkisini görüyoruz. Muhtemelen Zeugma'daki ustaların etkisini ya da oradan gelmiş ustaların buradaki çalışmaları olabilir. Hemen hemen Zeugma ile aynı tarihe sahip. Zeugma ile eşdeğer nitelikte olabilecek bir taban mozaiği" şeklinde bilgi verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 15:05:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?