3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Karaca mozaiğine ilgi

Malatya Müzesi'nde sergilenmeye başlayan ve Gaziantep'deki Zeugma etkisi olduğu belirtilen Karaca Mozaiği ilgi görüyor.


Müzeler Haftası nedeniyle Müze'ye gelen ziyaretçiler, girişteki Karaca Mozaiği'ni görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, "Doğanşehir ilçemizde bir tarlada bulunan Roma dönemine ait Karaca motifli taban mozaiği tablo haline getirilerek Malatya Müzesi'nde, geçen aydan itibaren sergilenmeye başlandı. Doğanşehir ilçesine bağlı Güneydoğru köyünde Doğanşehir eski Belediye Başkanı Hanifi Bayram'a ait tarlada bulunan Roma dönemine ait otlayan karaca motifli taban mozaiğinin onarımı Malatya Müzesi'nde tamamlanarak, sergilenmeye başlarken, Müzeler Haftası nedeniyle Müze'yi ziyaret edenlerin en fazla ilgisini çekti.

Burada özellikle işçilik konusunda biz Zeugma etkisini görüyoruz. Muhtemelen Zeugma'daki ustaların etkisini ya da oradan gelmiş ustaların buradaki çalışmaları olabilir. Hemen hemen Zeugma ile aynı tarihe sahip. Zeugma ile eşdeğer nitelikte olabilecek bir taban mozaiği" dedi.


Özbay, "Karaca motifli taban mozaiğini 2007 yılındaki kazı ile müzemize kazandırdık. Bu mozaiğin önemli bir bölümü define arayıcıları tarafından tahrip edilmiş. Malatya Müzesi önemli bir esere kavuştu. Mozaiğinin onarımı esnasında Malatya Müzesi personeli de bu alanda kendilerini geliştirdiler. Artık bu alanda yetişmiş elemanlarımız bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

İha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 14:48:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?