4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Kayısı çeşit arttırdı

Malatya'nın dünyaca meşhur kayısı tip ve çeşit sayısı 270'den 285'e yükseltildi. 

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde kayısı projesini yürüten Ziraat Mühendisi Ali Recep Nazlı, "Kayısıda ülkesel gen kaynağını bünyesinde barındıran Meyvecilik Araştırma Enstitüsü kayısı koleksiyon bahçesinde daha önce 270 tip ve çeşit kayısı bulunmaktaydı. Bu sene yapılan çalışmalar ile bu sayı 285'e ulaştı. Aktarılan bu yeni çeşitlerle beraber kayısı gen kaynağı çok büyük bir koleksiyon bahçesi haline dönüşmüş oldu. Bu gen kaynağı şu anda ülkemizde kayısı ile ilgili çalışma yapan üniversite ve araştırma enstitülerindeki araştırmacılara büyük bir materyal kaynağı olarak hizmet etmektedir. Ayrıca burada bulunan bazı çeşit ve tiplerin değişik yörelere adaptasyon çalışmaları yapılmakta ve bunların üretime aktarılmasına çalışılmaktadır" dedi. 

"Bu gen kaynağı gerek ülkemiz gerekse de Malatya açısından çok önemli görevler yapmaktadır. Burada Avrupa'dan, İran'dan ya da dünyanın herhangi bir ülkesinden gelen kayısılar ve yurdumuzda yetişen kayısı tip ve çeşitleri bir arada muhafaza edilmektedir. Şu anda kayısı ile ilgili üniversitelerde ve Araştırma Enstitülerinde yapılan birçok melezleme ve ıslah çalışmaları buradan elde edilen materyallerle yürütülmektedir. Ayrıca gene bazı üniversitelerde yürütülen birçok bitki koruma projesi için buradan materyal temini yapılmaktadır" diyen Nazlı, "Buradaki bütün kayısı tip ve çeşitlerinin her türlü özellikleri incelenip kayıt altına alındı. Bunların içinden bazı tipler tescile sunuldu. Bunların sonuçları alındıktan sonra biz bu tipleri değişik yörelerdeki üreticilerimize ve konu ile ilgilenen araştırmacılara tavsiye edeceğiz" şeklinde konuştu. 

Nazlı, dünyada değişik hastalık ve zararlılar nedeni ile çoğu çeşidin yok olduğu ya da yok olma tehlikesi yaşadığı bu dönemde, burada bulunan koleksiyon ve muhafaza bahçesinin bu anlamda da çok önemli bir görev üstlendiğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 13:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?