6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Kayısı pekmezi üretildi

Malatya’da kayısı pekmezi üretimi yapılmaya başlandı. Kuru kayısı çeşidinden olan günkurusu kayısıdan tamamen doğal şartlarda hazırlanan pekmezin Almanya ve Hollanda’ya ihraç edileceği belirtildi.

Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren Şitoğlu firma tarafından üretimi gerçekleştirilen kayısı pekmezi için 2001 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan Gıda Üretim Sertifikası alındı. Şitoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balin, 1996 yılından beri Malatya’da pekmez üretimi yaptıklarını belirterek, "Özsan Sanayi Sitesi’ndeki 100 metrekarelik işletmemizi 2003 yılında 2. Organize Sanayi Bölgesi’ne taşıyarak burada 4 bin metrekarelik alana sahip fabrikamızda dünyanın sayılı teknolojisini kullanarak pekmez üretimini gerçekleştiriyoruz. Fabrikamızda şu anda hurma, keçiboynuzu, kayısı, dut ve üzüm pekmezi üretimi yapmaktayız ve bu üretimler için gerekli sertifikayı almış durumdayız. Fabrikamızda kullandığımız teknoloji şu anda Türkiye’de sadece 3 fabrikada bulunmaktadır" dedi.
Kayısı pekmezi üretiminin tamamen doğal şartlarda gerçekleştiğini ve günkurusu kayısıyı kullandıklarını belirten Mehmet Balin, Türkiye’de ilk kez üretimini yaptıkları kayısı pekmezi için patent aldıklarını söyledi. Balin, önümüzdeki dönemde kayısı pekmezinin Türkiye genelinde tüm büyük marketlerde raflarda yerini alacağını söyledi.

Malatya’da şu anda yatırım bedeli 1.8 milyon Euro olan fabrikalarının yıllık 20 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu, ancak 5 bin ton üretim kapasitesi ile çalıştıklarını kaydeden Balin, pekmez üretiminin büyük bir bölümünü Almanya, Hollanda ve Ürdün’e ihraç ettiklerini kaydetti. Balin, Hurma pekmezini ise büyük çoğunlukla İsrail’e ihraç ettiklerini söyledi.
Balin, 2 yıl önce karpuz pekmezi üretimi de yaptığını ancak bu üründen vazgeçtiklerini ifade etti.

malatya
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 11:59:19
Güncelleme :19 Aralık 2004 Pazar 12:40:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?