3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Kayısıya kardeş geliyor

Kayısısıyla ünlü Malatya, şimdi de dut, kızılcık ve alıç meyvelerini tescil ettirmeye hazırlanıyor. Malatya'da 100 tipte dut, 60 civarında kızılcık ve 45 çeşit alıç yetiştirildiği belirtiliyor.

100 çeşit ve tipte dut, 60 kızılcık ve 45 alıca sahip Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, bu meyvelerle ilgili hazırladığı raporu Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü’ne gönderdi.

Malata Mevecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, yaptığı açıklamada, Malatya’da tescillenmiş 15 çeşit kayısı bulunduğunu, dut, kızılcık ve alıç tiplerinin de tescillenmesini beklediklerini dile getirdi. Yaşar Zengin, şunları söyledi:

‘İki yıl takip ettik’
“Şu anda 100 çeşit ve tipin üzerinde dutumuzla Türkiye’de bir numarayız. Ayrıca 60 civarında kızılcığımız ve 45 çeşit alıcımız var. Bu ürünlerimiz henüz tescillenmiş değil. İl dışından getirdiğimiz bu ürünleri enstitü arazimize dikerek, iki yıl tüm özelliklerini takip ettik. Aynı ürünleri üç farklı bölgede inceledik. İlimizde bu ürünlerin yüksek kalite ve verimde olduğunu analiz ettik. Bu ürünlere hangi bölgede kalite ve verimi yüksek ise o bölgeye ait bir isim veriyoruz. Ürünün isim alabilmesi için tescillenmesi gerekiyor. Ürün tescillenerek telif hakkına da sahip oluyor. Elimizdeki dut, kızılcık ve alıçtan oluşan bu üç ürünün raporunu Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne gönderdik. Şuanda bu üç ürünün tescillenmesini bekliyoruz. Ona göre çalışmalara hız vereceğiz.” (aa)

Daha iyi verim için ‘meyvecilik projesi’ yolda
Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü ile yürüttükleri ‘Meyvecilik Projesi’nin hayata geçirilmesiyle Malatya’da kayısıyı destekleyici ürün yetiştiriciliğinin yapılmasını amaçladıklarını belirten Yaşar Zengin, söyledi: “Eskiden bir bölgede sadece bir bağ yetiştiriciliği yapılırdı. Böylece daha iyi verim elde edilirdi. Bu projeyle, her bölgede verime yönelik tek çeşit ürün yetiştiriciliği yapılsın istiyoruz. Amacımız, kayısıyı destekleyici ürün çeşidinin artması. Bunu gerçekleştirirken çiftçinin ürettiğini satabilmesini de sağlamak istiyoruz.”

Bölgeye göre ürün
Bölgeye göre ürün çeşidine gidilmesinin meyveden daha fazla verim alınmasını sağlayacağını vurgulayan Zengin, Malatya’nın bu konuda çeşitli ürünlere sahip olduğunu ifade etti. Zengin, “Bu projeyle, Arapgir’in ve Pütürge’nin üzüme, Doğanşehir’in elmaya, Doğanyol’un nara, Darende’nin bademe, Hekimhan’ın cevize yönelmesini istiyoruz” dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 19:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?