2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

Kesme çiçek 230 bin kişiyi geçindiriyor

Kesme çiçek yetiştiriciliğinin Türkiye'de 230 bin kişinin geçim kaynağı olduğu ve yılda 50 milyon dolar döviz girdisi sağladığı bildirildi. 

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doktor Soner Kazaz, Malatya Valiliği Tarım İl Müdürlüğü'nün kesme çiçek projesinde koordinatör görevi yapması nedeniyle Malatya'ya geldi. Türkiye'deki kesme çiçekçilik konusunda bilgi veren Soner Kazaz, "Türkiye'de kesme çiçekçilik, doğrudan 30 bin kişi, dolaylı olarak da 200 bin kişinin geçim kaynağıdır. Kesme çiçekten geçen yıl 35 milyon dolar, kayda girmeyen bavul ticaretini de sayarsak yaklaşık 50 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor" dedi. 

Kesme çiçeklerin yüzde 34'ünün Antalya, yüzde 34'ünün İzmir, yüzde 9'unun Yalova'da üretildiğini bildiren öğretim görevlisi Kazaz, Türkiye'de kesme çiçekçiliğin genelde karanfil ve gül olarak yapıldığını, karanfil üretiminin Antalya'da, gül üretiminin de Antalya ve Mersin'de yoğunlaştığını ifade etti. Kesme çiçekçiliğin Antalya'da kış döneminde yetiştirildiğini, yaz dönemindeyse, nisan ve kasım ayları arasında Isparta ve Burdur'da yapıldığını, Malatya'da da mart ile ekim ayları döneminde seralarda kesme çiçek üretimi yapılabileceği konusunda üstün verim alındığını bildiren Kazaz, ülkede süs bitkisi üretiminin yüzde 68'i Antalya, yüzde 12'si İzmir ve yüzde 8'i Yalova ve diğer illerde de yüzde 12 olmak üzere yaygın olarak yapıldığını dile getirdi. 

Gerek süs bitkileri ve gerekse kesme çiçeğin Uzak Doğu ve Batı Avrupa ülkeleri, İngiltere, Romanya, Hollanda, Almanya ve Ukrayna'ya ihraç edildiğini aktaran Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Soner Kazaz, kesme çiçek üretiminin daha fazla yaygınlaştırılıp, pazar sorunu olmayan bu sektörde ülkeye daha fazla döviz girdisinin sağlanabileceğini kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2006 Çarşamba 15:39:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?