4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Konferans ilgi gördü

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı, Malatya'nın 1102 tarihinden beri Türk hakimiyeti altında olduğunu kaydetti. 

Malatya Belediyesi ile Malatya İnönü Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Malatya ve Yöresinin Türk Hakimiyetine Girişi" konulu konferans Belediye Konferans Salonu'nda yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı katıldı. 

Danişment Ahmet Gazi'nin Malatya'yı fethettiğinde Malatya'daki Hıristiyanların Danişment Ahmet Gazi'ye yardımda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yuvalı, "Malatya'nın fethi, Abbasiler için anlamlıdır, Suçluklular için anlamlıdır ve diğer Anadolu Türk beylikleri için anlamlıdır" ifadesini kaydetti.
Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı, Malatya'nın Danişment Ahmet Gazi tarafından 18 Eylül 1102 tarihinde fethedildikten bugüne kadar Türk hakimiyeti altında bulunduğunu kaydetti. 

Hristiyan dünyasının her dönem Anadolu üzerinde kutsal toprak şeklinde değer verilerek hak iddia ettiğini ve bu talebinden hiçbir dönemde vazgeçmediğini belirten Prof. Dr. Yuvalı, "Hıristiyanlığın kayıp mezhebi Anadolu'da aranıyor" dedi.
Anadolu fethini kolaylaştıran faktörlerden birinin de Bizans İmparatorluğu'nun Ortadoks Kilisesi'nin teşviği ile Anadolu'daki kendi mezheplerinde olmayan Ermeni, Gürcü ve Süryanilere saldırarak öldürmek olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı, Malatya'nın Türkler tarafından fethedildiği sürece kadar sürekli saldırılara hedef olduğunu aktararak, "Malatya'da sürekli değişen bir süreç yaşanmıştır. Şehir her ele geçirildiğinde harap ediliyordu. Ne zamana kadar? Türk hakimiyetinin başlamasına kadar" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 17:33:59
Güncelleme :19 Eylül 2008 Cuma 12:15:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?