30
Nisan
2024
Salı
MALATYA

Kore Savaşı'nın 60. yılı

KORE SAVAŞI'NIN 60. YILDÖNÜMÜ

Kore Savaşı'nın 60. yılı geride kalırken, Türk Tugayı ile birlikte 17 Ekim 1950'de Kore'ye giden Malatyalı Kore gazileri o günleri anlattı.

80 yaşındaki Kore Gazisi Halil Kaya, yaşayarak anlattığı o günlerle ilgili olarak, "Allah bir devlete savaş vermeye" dedi. Kaya, savaşın ateşten daha üstün olduğunu kaydederek, "O halkın perişanlığını gördüğümüzde gözlerimiz yaşarıyor ve Allah'ım bir devlete savaş vermeyesin diyoruz. Biz kaç kere savaşa girdik. 26 gün bir savaşa girdik ve istirahata çekildik. İstirahatta 4 tane oğlan çocuğu en büyüğü 10 yaşında, ana yok baba yok bir damın deliğinde kalmışlar. Babaları harbe gitmiş, anaları da yok. Onlar

yemeğe şap şap derler. Biz, şap şap var mı? Diyoruz. Onlar yok diyor. Bir ay bu çocuklara baktık. Kışın o çocuklar nereye gitti bilmiyoruz. Daha sonra ikinci bir cepheye gittik. Sabah 9'da yola çıktık, gere bizi bir yere indirdiler. Dediler ki, burada herkes yattı. Soğuktu, birer battaniye vardı, sabah kalktığımızda üzerimize kar yağmıştı. Çadır kuramadık. 2 gün aç kaldık. Gecenin yarısında bir haber geldi. Askerler kalktı, birinci tabura yardım için yola çıktık. Arabalara bindik ama nereye gittiğimizi

bilmiyorduk. Yoldayken araba çukura düştü. Bir soğuk vardı, anlatamam. Epey yürüdük, ter topuğumuzdan çıktı. Bir saat kalsaydık hepimiz kırılırdık. Birinci tabur bunalmıştı, arkadan da düşman saldırmış ve bizimkilerin mermileri bitmiş. Bayram günü cepheye gittik. Şehit cenazelerini alamadık. 2 ay orada kaldık. 40 kişi gönüllü asker ben de ağır makinelideydim hücum ettik. Anlatmayla bitmez" dedi.

Malatyalı bir diğer Kore Gazisi 80 yaşındaki Abuzer Burmaz da, "Kavga çıkmasın. Taarruza gittik 30 kişi kurtuldu. Kimseyi birbirine kırdırmayın. Birbirinizin kıymetinizi bilin" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2010 Cuma 12:26:03
Güncelleme :25 Haziran 2010 Cuma 12:41:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?