4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Köyü mağaradan yöneten muhtar

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Küçükkürne Köyü Muhtarı Şükrü Kurt, köyde bir mağarada eşi ve bir kızı ile yaşıyor. Levent Vadisi boyunca sıralanmış olan ve birbirinden farklı büyüklükte mağaraların birinde yaşamını sürdüren Kurt, mağaranın girişine yaptığı odalara kent yaşamını aratmayacak konfor kazandırdı.

Dürbün ile 67 haneli köyü ve çevreyi gözetleyen Şükrü Kurt, su ihtiyacını kayalıklardan gelen kaynak sularından sağlıyor. Köyden mağaraya elektrik çeken Kurt, uydu anteniyle tüm tv kanallarını izleyebiliyor.

Şükrü Kurt (63), köy yaşamını sevdiğini, eşi ve kızı ile mutlu olduğunu belirterek, "köyde evim var, ancak özellikle yaz aylarında serin havası nedeniyle burada olmak hoşuma gidiyor. Dedemizden sonra babalarımız burayı ev olarak kullanmışlar. Ben köyün muhtarıyım, köyü buradan yönetiyor ve gözetliyorum. Gelen misafirler burayı mutlaka ziyaret ediyorlar. Tarih boyunca burada yaşayanlar olmuş." 

Mağara ve çevresinde yaptığı incelemelerde zaman zaman tarihi eserler bulduğunu, bunları müzeye teslim ettiğini ifade eden Kurt, "mağaranın tavanından ve zemininden su akıyor. Bu suyu bir araya getirerek yaptığım havuzda toplanmasını sağladım. Bu şekilde içme ve sulama suyu elde etmiş oldum" diye konuştu.

Kurt, mağaranın önünde sebze yetiştirerek domates, soğan, maydanoz ve salatalık ihtiyacını buradan karşılıyor.

Mağaranın yüksek bir yerde olması nedeniyle araçla ulaşımın sağlanması için kendi imkanlarıyla yol yaptırdığını, daha sonra devlet desteği ile yolu tamamladıklarını ifade eden Kurt, "köye gelen bürokrat ve siyasetçiler bizim eve de uğruyor. Özellikle yaz mevsiminde serin olması nedeniyle burayı çok beğeniyorlar. Binlerce yıl öncesine ait dedelerimden kalma bu mekanda eşim ve kızımla mutluyuz" dedi.

Daha önce iki evlilik yaptığını ifade eden Kurt, "şu anda benimle yaşayan eşimle resmi nikah yaptırdık. Diğer eşlerimden 19 çocuğum var. Eşlerimin biri İstanbul’da, biri de Malatya merkezde yaşıyor" diye konuştu. 

Evin tek kızı 12 yaşındaki Özlem Kurt da burada yaşamaktan mutlu olduğunu, günlerini ders çalışarak ve televizyon seyrederek geçirdiğini belirtti.

AA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 13:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?