7
Mayıs
2024
Salı
MALATYA

Kurban keserken anestezi uygulayın

Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abuzer Göğüs, "Kurban kesiminde hayvanların acı duymaması için anastezik bir kimyasalın kullanılmasının, etin kalitesi ve sağlığı yönünden büyük yararlar vardır"dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle basın toplantısı düzenleyen Malatya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abuzer Göğüs, "Kurban Bayramı yaklaşırken, hayvan hareketleri de günden güne artmaktadır. Hayvan hareketlerinin kontrolü, kesim öncesi ve sonrasını et muayenesini zorlaştırmaktadır. Hastalıklı hayvanların bir bölgeden diğer bölgelere hastalık taşıma riskini de beraberinde getirmektedir. Bu da insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenlerle, istenmeyen durumların yaşanmaması için satıcı ve alıcıların dikkat etmesi gerekiyor"dedi.

Mümkünse hayvanların kesimden 7-10 gün önceden alınıp kontrol altına alındıktan sonra kesilmesi ya da direk yetiştiriciden alınmasını tavsiye eden Abuzer Göğüs, daha sonra önerilerini özetle şöyle sıraladı:

"Hayvanların kulaklarında numaralı küpeli olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı zayıf hayvanlar kesilmemelidir. Kesimde hayvanların acı duymaması için anastezik bir kimyasalın kullanılması, etin kalitesi ve sağlığı yönünden büyük yararlar vardır. Kesim yapılırken hayvanların yenilmeyecek kısımları çukura gömülüp üzeri toprakla kapatılmalıdır. Kesinlikle gelişigüzel ortalıklara da bırakılmamalı."

İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 17:25:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?