7
Mayıs
2024
Salı
MALATYA

Madenler değerlendirilmiyor

Malatya ve çevresinde bulunan madenlerin yeterli derecede ekonomiye kazandırılmadığı belirtildi. Malatya’da 2 gün süren, "Malatya ve Çevresinin Jeolojisi, Depremselliği ve Maden Potansiyeli" konulu sempozyumun sonuç bildirgesi açıklandı.

Malatya ve çevresinde bulunan madenlerin yeterli derecede ekonomiye kazandırılmadığının belirtildiği bildirgede, "Malatya ve yakın çevresi, jeolojik yapısının özelliği nedeniyle metalik madenler, endüstriyel hammadde ve enerji hammaddeleri bakımından önemli bir bölgedir. Ülkemiz çelik sanayinin en önemli girdisi olan demir cevheri rezervlerinin önemli bir bölümü ile Türkiye’nin tek profofilit yatağı Malatya ilindedir. Ancak, demir rezervlerimizin bir kısmı atıl durumda olup, bu rezervlerin MTA başta olmak üzere ilgili kurumlar tarafından projelendirilip, ülke ekonomisine kazandırılması gerekmektedir. Demir konusunda Jeoloji Mühendisleri Odası bir sempozyum düzenlemelidir" denildi.

Bildirgede ayrıca, Pütürge İlçesi’nde üretilen seramik, refrakter malzeme ve beyaz çimentonun ana hammaddelerinden biri olan profofilitin Malatya ekonomisine katkısının yılda 200 bin dolar olduğuna dikkat çekilirken, üretilen beyaz çimentonun Avrupa’nın en kaliteli ürünü olduğu ve pazar sorunu bulunmadığı kaydedildi. Bildirgede; "Ülkenin son yıllarda gelişen en önemli sektörü olan mermer ve mermerciliğe uygun kaya birimlerinin Malatya ve civarında yaygın olarak gözlenmekte olup bu kaynakların değerlendirilmesi ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Son yıllarda MTA tarafından bölgede yapılan sondajlı çalışmalarda metalik madenlere yönelik (bakır, kurşun çinko vb.) ilk bulguların umut verici olduğunun kaydedilerek, çalışmalara bilimin ve tekniğin gerekleri doğrultusunda devam edilmesinin önerildiği sonuç bildirisinde:
"Bölgede arama faaliyetlerini sürdüren madencilik şirketlerinin insanı merkeze alan, çevreyi, doğayı, kültür ve sit alanları ile ekolojik dengeyi koruyacak önlemleri almalarının zorunlu hale getirilmesi ve bu faaliyetlerin ilgili kurumlarca denetlenmesi gerekmektedir" denildi.

MALATYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 11:15:19
Güncelleme :9 Aralık 2004 Perşembe 11:59:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?