6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Malatya'da 112 Acil Servis'e büyük ilgi

Malatya 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Doktor Tarkan Şahin, acil durumdaki vatandaşlardan gelecek ihbarların değerlendirilerek yardıma koşan ekiplerinin en büyük sıkıntısının 112 acil servis telefonunun sürekli meşgul edilmesi olduğunu söyledi. Dr. Şahin, günlük ortalama 10 bin telefona bakıldığını ve bunlardan ancak 25 ihbara gidildiğini belirterek, "Sadece 50-60 tane telefon sağlıkla ilgili. Ortalama 30 telefonda komuta merkezindeki doktorumuzdan rahatsızlıkla ilgili veya kullanacakları ilaçla ilgili bilgi isteniyor. Ortalama 25 telefon ise, acil durumdaki hastalar için yardım istenmesidir. Geri kalan telefonlar ise fuzuli yere sohbet için veya cep telefonu satıcılarının deneme amaçlı aramalarını kapsıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Telefonumuz meşgul edildiğinde o anda acil durumdaki bir hastamıza veya olaya yetişmemiz engellenebilir" dedi.

175 PERSONEL İLE 24 SAAT HİZMET
Malatya bölgesindeki tüm karayollarında oluşturulan 112 Acil Servis İstasyonları ile karayollarında meydana gelen kaza ve olaylara bir ambulansın ortalama 15 dakikada ulaştığını da anlatan Dr. Tarkan Şahin, Malatya kent merkezinde ise bir vakaya ortalama 6 dakikada ulaştıklarını belirtti. Malatya'da 2003 yılı içerisinde 7 bin 45 vakaya ulaştıklarını ifade eden 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Dr. Tarkan Şahin, Malatya'da 24 saat süre ile yaptıkları çalışmada toplam 175 personel ile hizmet verdiklerini kaydetti. Dr. Şahin, ulaştıkları vakaların yüzde 65'nin medikal vakalar olduğunu belirterek, vakaların yüzde 15'ninse trafik kazaları olduğunu kaydetti.

"ACİL HEKİM SERTİFİKASI PROGRAMI MAYIS 2004'TE BAŞLAYACAK"
Yeni başlatılan çalışmada, acil sağlık hizmetlerinin bir çatı altında toplanması için eğitim çalışmalarına Mayıs 2004'de başlanacağını kaydeden Dr. Tarkan Şahin, "Sağlık Bakanlığı tarafından Acil Hekim Sertifikası programı başlatıldı. Bu çalışmada 4 yıl sürecek sertifika programı Mayıs 2004'de başlayacak" diye konuştu.
Türkiye'nin acil sağlık hizmetleri kapsamında 14 bölgeye ayrıldığını ve Adıyaman, Elazığ ve Tunceli illerinin acil sağlık hizmetleri çalışmalarında Malatya'ya bağlandığını belirten Dr. Şahin, "Bölge illeri ile tabii ve olağan dışı durumlarda koordinasyonun sağlanması için alt yapı çalışmaları ve programları yapılıyor" şeklinde konuştu.
İHA-BURHAN KARADUMAN/MALATYA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2004 Salı 17:16:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?