4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Malatya'da 13. duruşma

Malatya'da 3 kişinin misyonerlik faaliyetleri yaptıkları gerekçesiyle öldürüldükleri olay ilişkin duruşmada, davanın genişletilmesiyle ilgili olumlu ve olumsuz görüşler dile getirildi.


Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 13. duruşmada mahkeme başkanı, zanlıların yakalanırken üzerlerinden çıkan cevşenin anlamına ilişkin olarak Malatya Müftülüğü'nden istenilen yazının gönderildiğini bununla birlikte Ergenekon davası iddianamesinin de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gönderilerek dosyaya konulduğunu belirtti.


Zanlı Salih G.'nin avukatı Ekrem Karadeniz, soruşturmanın genişletilmesi talebini mahkemeye sunarak, davanın ilk 16 klasörünü oluşturan misyonerlik faaliyetleriyle ilgili olarak, MİT, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden misyonerlik çalışma şekillerini ve istihbarat raporlarının istenmesini talep etti. Avukat Karadeniz, dava dosyasındaki klasörlere göre, misyonerlik faaliyetlerinin sırf dini inanç sistemini yaymak olmadığını belirterek, "Misyonerlik ülkemizde var olan veya meydana getirilmeye çalışılan etkin dini ve kültürel farklılıkları körükleyerek, ülkenin insanlarını ayrıştırmaya çalışan bir hareket tarzı olduğunun aşikardır" dedi. Avukat Karadeniz, zanlıların psikolojik durumlarının yeniden belirlenmesini talep etti.


Zanlı Emre G.'nin Avukatı Niyazi Tokmak ise, mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep ederek, "Zanlılar arasında bir örgütlenme yoktur" dedi ve ideolojik bir boyut olmadığını, bu nedenlerle mahkemenin bunları göz önünde bulundurarak görevsizlik kararı verilmesini talep ettiğini bildirdi.


Mağdur avukatları adına konuşan Avukat Ali Koç ise, misyonerlik faaliyetleriyle ilgili dosyanın mahkemece genişletilmesi talebinde bulunulmasının davayı amacından döndürmeye yönelik olduğunu ileri sürerek, talebin red edilmesini istedi. Avukat Koç, belli bir din ile ilgili faaliyetlerin mahkemeye taşınmasının Anayasa ve Danıştay kararlarına göre suç olduğunu belirtti.


Mağdur avukatları, mahkemeden davanın genişletmesi ve görevsizlik talebinin red edilmesini istedi. Cumhuriyet savcısı ise, misyonerlik dosyalarının, devam eden davaya bir yararı olmayacağından davanın genişletilmesi isteminin red edilmesini talep etti. Cumhuriyet Savcısı, işlenen suçun bir terör örgütü faaliyetleri içerisinde gerçekleştirildiği iddia ederek, mahkemenin görevsizlik talebinin red edilmesini istedi.
Mahkeme başkanı da, sanıkların olay yeri göstermesi esnasında, çekilen görüntülerin izlenmesi için duruşmaya 10 dakika ara verdi

İha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 13:20:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?