6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Malatya'da dış ticaret eğitimi

Malatya'da, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) işbirliğiyle Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda bugün başlayan dış ticaret eğitim programı yarın sona erecek.

Dış ticaret eğitiminin başlangıcı sebebiyle düzenlenen törende konuşan Malatya Ticaret Sanayi Odası Genel Sekreteri Sait Kabadayı, program hakkında bilgi verdi. Kabadayı, eğitim programına 80 kursiyerin katılacağını belirterek, "Dış ticaret rejimi ile ilgili bütün konularda ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşların uzmanları tarafından verilecek eğitim programı sonunda kursiyerlere sertifika verilecek" dedi.

Malatya Ticaret Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Türkiye'den bu yıl yapılan 106 milyar dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihinin en fazla ihracatının gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Gelişmiş ülkeler arasında yerimizi alabilmemiz için bu kadar ihracat da yeterli değildir. Bu rakamı 3-4 katına çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.

Hükümetin hedefinin 2023 yılına kadar gelişmiş ilk 10 ülke arasına girmek olduğunu söyleyen Erkoç, bu hedefin yakalanması için çok üretip çok ihracat yapılması gerektiğini vurguladı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Salim Kocaer, ihracatın önemini anlatırken, "Ekonominin temelini ticaret oluşturur. Bunun temelinde de dış ticaret vardır" diyerek dış ticareti katarı çeken lokomotife benzetti. Ticaretin son yıllarda iletişim araçlarının gelişmesiyle daha da arttığına dikkat çeken Kocaer, bu alanda eğitimli olmanın daha fazla başarı getirdiğine dikkat çekti.

Eğitim programı kapsamında; "ihracatta Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, ticarette ödeme şekilleri, kambiyo ve bankacılık işlemleri, Eximbank kredileri, kredi sigorta garanti programları" hakkında, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Alper Çakıroğlu, İhracat Genel Müdürlüğü'nden Uzman Sedat Yıldız, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Kemal Sinan Tüzün, İhracat Genel Müdürlüğü'nde görevli Ahmet Bayraktar, Okan Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Ayşenur Topçuoğlu, Türk Eximbank 'da Uzman Yardımcısı Umut Topal, Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'nda Şube Müdürü Mustafa Ersan, Gümrükler Genel Müdürlüğü'nde Uzman Selami Gürkan tarafından iki gün süreyle kurs verileceği ifade edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 12:56:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?