6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Malatya'da içme suyu tartışmaları

Malatya'da geçtiğimiz yıl çok sayıda kişinin içme suyundan dolayı hastanelik olmasının ardından, yeniden içme suyunun kullanılabilir olup olmadığı tartışması başladı. 

Malatya'daki askeri tesislerde içme suyunun kullanılmaması duyurusu üzerine bir basın toplantısı düzenleyen Vali Halil İbrahim Daşöz, içme suyunun kullanılabileceğini ve Ankara'ya gönderilen numune sonuçlarının beklendiğini açıkladı. 

Vali Halil İbrahim Daşöz, makamında Belediye Başkanı Cemal Akın, Sağlık İl Müdürü Sezai Demirel ve İnönü Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erkan Pehlivan ve diğer yetkililerle birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

 Vali Daşöz, "Askeri birimlerimizce şehir içme suyunda bazı kirlilik değerleri tespit edildiği, bu nedenle ikinci bir tahlil sonucuna kadar şebeke suyunun kullanılmaması konusunda askeri mıntıkalara duyuru yapıldığı öğrenilmiştir. 8 Nisan 2007 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü'nce şehir içme suyu şebekesinin kaynak yeri dahil 14 noktasında numuneleri alınmış ve İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuarı'nda analiz edilmiştir. 

Halk Sağlığı Laboratuarı'nda analiz sonuçları, askeri birimlerce belirtilen hususları doğrulamamaktadır. Ayrıca aynı sayıda numune bu konuda ulusal referans merkezimiz olan Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'ne tam kimyasal analiz için gönderilmiştir. Numuneler bu sabah ilgili enstitüye teslim edilmiştir ve kendileriyle de görüşmeler devam etmektedir. Sonuçlar henüz valiliğimize intikal etmemiştir. Sonuçlar elde edilir edilmez kamuoyuyla paylaşılacaktır. Şu anda söyleyeceğim nokta budur" diye konuştu. 

Toplantıda bulunan İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan ise, "Bildiğiniz gibi Malatya'nın suyu bir kaynak suyudur. Birçok ilde, daha doğrusu illerimizin çoğunluğunda böyle bir imkana sahip değiliz. Zaman zaman bazı kimyasallar yönünden izin verilebilir sınırları aşabilecek rakamlarla da karşılaşabiliriz, ölçülerle de karşılaşabiliriz.

 Aynı zamanda su şebekemizin kendisinden de kaynaklanan, şebeke sistemlerinde de zamanla yıpranmayla birlikte bu tür bazı kimyasal göstergeler zaman zaman mevzi olarak farklı şekilde görülebilir, elde edebiliriz. Bu, bizim suyumuzun halkımızın sağlığını tehdit edecek içerikler taşıdığı anlamına gelmez. Kimyasal yönden yapılan analiz sonucu, sayın valimizin belirttiği gibi sularımızın gerekirse kimyasal yönden değişik işlemlere tabii tutulabileceğini de aklımızda bulundurmalıyız. Ama akut olarak yapılabilecek bir şey yoktur, zaten halk sağlığını tehdit edecek bir durum da söz konusu değildir" ifadelerini kaydetti.
İha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 02:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmetsezai erhan IP: 88.228.146.xxx Tarih : 14.04.2007 23:59:09
bazı kesimlerin menfaatleri için kara leke sürmeleri malatyamıza çok yanlış malatyamızın suyu çok iyi diğer illere göre