6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Malatya'da 'kadının sorunları' masaya yatırıldı

Malatya Barosu Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen "Kadın Sorunu ve Hukukumuzda Kadının Yeri" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Avukat Kezban Hatemi, erkeklerin başörtüsü sorunu ile ilgilenmemesini istedi. Hatemi, kadınların erkek söylemleriyle siyaset yapması yerine; evlerinde oturup, çocuklarını büyütmelerini istedi.
Avukat Kezban Hatemi, Medeni Kanunu'na tepki göstererek, bu kanunun bilimsel tezler dışında hazırlandığını iddia etti. Özel İdare Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Kezban Hatemi, "Mülkiyeti olmayan kadına, kocasına nafaka ödeme mecburiyeti getiriliyor" diyerek Medeni Kanunu'na tepki gösterdi. Hatemi, "Adaletin tıkanması hiç bir şeye benzemez, sağlık sektöründeki sıkıntıya benzemez" diye uyarıda bulundu.
Başörtüsü sorununun bir kadın sorunu olduğunu belirten Kezban Hatemi, "Eğitimde başörtüsü adı altında kadınlara adaletsizlik yapılıyor. Eğitim hakkının engellenmesi ayrımcılıktır. Türkiye'de yapılan araştırmalarda insanların başörtüsü ile bir sorununun olmadığını gösteriyor. Başörtüsü kadın sorunudur. Erkeklerin bu sorunla ilgilenmesini istemiyoruz" dedi.
Kadınların siyasette güçlü olabilmesi için eğitimli olması gerektiğini kaydeden Kezban Hatemi, "Türkiye'de mesleklerinde ne kadar başarısız insan varsa, milletvekili olmuş. Kadınlar erkek söylemlerle politika yapacaksa, evinde oturup çocuğuna baksın. Siyasi partilerde kadın kollarının olması, kadınların siyasette kaybettiğini gösteriyor" diye konuştu.
Türkiye'nin Meclis'te ve yerel yönetimlerde kadınların temsil edilme oranının çok düşük olduğunu belirten Hatemi, "Türkiye'de kadınların Meclis'te temsil edilme oranı yüzde 4.6 iken bu rakama, İngiltere'de yüzde 20, Fransa'da yüzde 17, İsveç'de yüzde 40, Almanya'da yüzde 26, Güney Afrika'da yüzde 25, Uganda'da yüzde 17 ve Meksika'da ise yüzde 14'dür" şeklinde konuştu.
MALATYA - İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2004 Pazar 16:03:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?