6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Malatya'da kayısı üreticilerinin zararları giderilecek

Malatya'da meydana gelen don olayı yüzünden bahçelerinde yüzde 60'ı aşkın bir zararın meydana geldiği kayısı üreticileri için çıkış yolları aranıyor.
Bugün Ticaret ve Sanayi Odası'nda Vali Osman Derya Kadıoğlu başkanlığında bir toplantı yapıldı. Vali Osman Kadıoğlu, "Tabi bir afet yaşadık. Hepimize geçmiş olsun. Büyük bir maddi kayıp ile karşı karşıyayız" dedi. Kadıoğlu, üreticilerin dondan dolayı mağduriyetlerinin giderilmesi için bazı çözüm alternatiflerinin bulunduğunu belirtti. Vali, bunların arasında, Doğrudan Gelir Desteği paralarının ödenmesi, TEDAŞ, Bağ-Kur, Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçların ertelenmesi ile birlikte tütün ve pancar kotalarının kaldırılması olduğunu söyledi.
Toplantıya katılan CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da, "Ekmeğin siyaseti olmaz. Malatya'nın ekmeği gitmiştir. Bundan sonra en hızlı şekilde üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılması gereken çalışmalara hemen başlamalıyız. Benim yaptığım tespitlere göre, zarar yüzde 60'larda değil, yüzde 95'leri buluyor" dedi.
Aslanoğlu, çiftçilerin TEDAŞ, Bağ-Kur, Tarım ve Kredi Kooperatifleri'ne olan borçların ertelenmesi gerektiğini belirterek, çiftçilere faizsiz kredi verilmesi gerektiğini kaydetti. Aslanoğlu, Malatya'nın afet kapsamına alınması için başlattıkları girişimleri sürdüreceklerini belirterek, Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin hemen başlatılması gerektiğini kaydederek, rekoltenin azalacak olması nedeniyle, kayısı ihracatçılarının bankalara olan borçlarına da bir çözüm önerisinin de getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Malatya Ticaret ve Sanayı Odası Başkanı Mücahit Fındıklı ise, "Don olayını bir tek kayısı ile ölçersek, gerçeği yansıtamayız. Ciddi anlamda bir kriz ve sıkıntı yaşanıyor. Hep birlikte Malatya'nın yarasını sarmalıyız" dedi. Fındıklı, AK Parti Malatya Milletvekilleri A. Münir Erkal ile Fuat Ölmeztoprak tarafından Malatya'nın afet kapsamına alınması için Ankara'da birtakım çalışmaların başlatıldığını kaydetti.
Toplantıya katılan belediye başkanları, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kalaycıoğlu, Kayısı Birlik Genel Müdürü Serhan Bayhan ile birlikte daire müdürleri ve işadamları yapılması gereken çalışmalar hakkında görüş belirttiler.
MALATYA - İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 19:46:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
alisezai erhan IP: 88.228.146.xxx Tarih : 15.04.2007 00:05:43
helal olsun vekilimize nasıl kaysımıza sahip çıktı ALLAHINA KURBAN OLAYIM SENİN