3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Malatya'nın süt potansiyeli

Malatya'daki 9 yıl 3 aylık hizmet döneminin ardından İzmir'e Tarım İl Müdürü olarak atanan Ahmet Güldal, Malatya'daki süt potansiyelinin iyi kullanılması gerektiğini bildirdi.


Tarım İl Müdürü Güldal, "Malatya da hayvancılığa çok güveniyorum. Malatya da özellikle süt konusunda iklim ve arazi olarak büyük potansiyel var.

2000 yılında ben ilk geldiğimde 3-4 süt işleme tesisi vardı. Bugün 37 ruhsatlı üretim tesisimiz var. Günlük 600 ton süt işleme kapasitemiz mevcut. Ama önemli olan bu işletmelerin sütünün Malatya'da ürüne dönüşmesi lazımdır. Süt hayvancılığı ve üretimini geliştirmeye dönük imkan sağlanmalıdır" dedi.


Şu an hükümetin tarıma dayalı bir kaç organize sanayi bölgesi konusunda pilot uygulama başlattığını hatırlatan Güldal, şunları söyledi:
"Pilot uygulama bittiğinde Malatya hemen kapsamda olmalı. Hazırlık çalışmalarını biz yaptık. Sultansuyu Barajı arkasında 10 bin dönümlük bir alanda bu konu gündeme geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından konuyla ilgili yanıt beklenecek. Burada süt işletmeleri olacak. Toplam 2 bin 500 hayvanlık kapasite ile süt alımı sağlanacak.

Her türlü hastalıklara anında müdahale edilen, kaba yemini kendisi yetiştiren ya büyük çaplı 2 tesis ya da küçüklü büyüklü 20 tesis kurulabilir. Süt tek noktada toplanıp ön işlem sonrası ürün haline dönüştürmek üzere Malatya organize sanayi bölgesine sevk edilecek. Bunun üzerine önemle gidilmelidir ."

İha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 15:30:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?