4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Malatya'ya kardeş sehir

 Malatya ile Yunanistan'ın Limni Myrina şehrinin kardeş şehir olması konusunda mutabakata varıldığı ve meclislerde karar alınacağı bildirildi.


Malatyalı ünlü şair ve mutasavvıf Niyazi-i Mısri'nin kabrini ziyaret etmek ve incelemelerde bulunmak amacıyla Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay ve Malatya Belediyesi Kültür Sanat Müdür Vekili Muhittin Turan'la Yunanistan'ın Limni adasına giden Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Kesriklioğlu döndü.


Yunanistan gezisinin verimli geçtiğini belirten Kesriklioğlu geziyi değerlendirirken şunları belirtti: "Yunanistan’ın Limni Adası Belediye Başkanları, Myrina Kasabası Belediye Başkanı Athanassios Skamagkis ile Moudros Kasabası Belediye Başkanı Kostas Adamides'in daveti üzerine Yunanistan’a gittik. Biz bu adaya Malatyalı ünlü şair ve mutasavvıf Niyazi-i Mısri'nin türbe ve dergahını ziyaret etmek üzere gittik. Malatya Belediyesi olarak uzun bir süreden beri Niyazi-i Mısri'nin kabrini ziyaret etmek, taşınması mümkün ise Malatya'ya taşımak, değilse yerinde aslına uygun olarak restorasyonunun yapılmasını sağlamak, dünyaca ünlü bu büyük mutasavvıfı yeni nesle tanıtmak adına çalışmalar yapmak istiyorduk.


Burada yaptığımız görüşmede Malatya'nın Türkiye’nin neresinde ve nasıl bir il olduğunu, Niyazi-i Mısri'nin kim olduğunu, Malatya'da doğan, Limni'de vefat eden ve kabri bulunan Mısri'nin hayatı ve eserleri ile bir ortak değer olarak, iki ülke arasında bir gönül köprüsü görevi üstlenebileceğini özetle anlatma imkanı bulduk. Tales gibi Eflatun gibi, Aristo gibi Yunanlı düşünce adamlarından nasıl ki bizler istifade ediyor isek, Mısri'den de pekala Yunanistan'ın yararlanabileceğini belirttik. Tabi ayrıca Kayısımızı ikram ederek, tanıtımını yapmayı ihmal etmedik. Bundan çok memnun oldular, bu kalitede bir kaysıyı bu güne kadar tatmadıklarını ifade ettiler."


Kesriklioğlu, Limni Myrina ile Malatya Belediyesi arasında bir kardeş şehir ilişkisi tesis edilmesini teklif ettiklerini de belirterek, "Teklifimiz olumlu bulunarak prensip olarak kabul gördü. Belediye Meclisi ve diğer yetkili kurullarda görüşüldükten sonra hayata geçirilecek" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 15:04:04
Güncelleme :4 Eylül 2008 Perşembe 15:06:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?