7
Mayıs
2024
Salı
MALATYA

Marifetlerini sergilediler

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (MESOB) ev kadınlarının istihdamına yönelik olarak SODES kapsamında yürüttüğü 'İstihdama Giden Yol, Kadın Aşçı Ol' projesi dahilinde kurs alan bayanlar, Mersin’de 4 yıldızlı otelde uygulamalı staj yaptılar.

Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES kapsamında finanse edilen ve Malatya Valiliği koordinasyonunda Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından yürütülmekte olan 'İstihdama Giden Yol, Kadın Aşçı Ol' projesine katılan kadınlar, Malatya’daki teorik ve pratik derslerin ardından uygulama için Mersin’e götürüldü. Mersin’de 4 yıldızlı otelde staj kapsamında uygulama yaptırılan bayan kursiyerler, burada otelin mutfağında ve servisinde neler yapılması konusunda eğitim aldılar.

Bayan aşçılara, otel mutfağında besin saklama koşulları, mutfağın ve kullanılan malzemelerin niteliği, yemek pişirme tekniklerindeki ayrıntılar, müşteri memnuniyetinin nasıl sağlanması gerektiği, serviste nelerin ön plana çıkartılması hususu, açık büfe servislerinin nasıl ve hangi koşullarda hazırlanabileceği, müşterinin ani bir isteğine göre bir yemeğin hızlı bir şekilde nasıl hazırlanabileceği, grup yemeklerinin nasıl planlandığı ve nasıl hazırlandığı konusunda son kez uygulamalı olarak eğitim verildi. Otelin mutfağında yemek ve açık büfe hazırlayan bayan aşçılar, daha sonra yemeklerin ikramı ve servisinde de görev alarak eğitimlerini pekiştirdiler. Bayan aşçılar, otelin müşterilerine özel olarak 'analı-kızlı yemeği' hazırlayarak ikram ettiler. Uygulamada bayan aşçılara; karşılama, ağırlama ve uğurlama noktalarında nelere dikkat edileceği hususları da öğretildi.

Uygulamalı staj sonucunda otelin toplantı salonunda otel yöneticileri ve kursiyerlerin katılımı ile toplantı yapılarak, eğitim süreci hakkında detaylar konuşuldu. Toplantıya katılan MESOB Başkanı Şevket Keskin, tüm amaçlarının kadınların evlerinden çıkarak hem kendi evlerine, hem de ekonomiye katkı sunmalarını ve kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak olduğunu ifade ederek, kendi işini severek yapan herkesin başarılı olacağını ifade etti.


Bu arada, kadın aşçı adaylarının Malatya Mesleki Eğitim Merkezi’nde pratik eğitimlerini görürken yaptıkları yemeklerin 3 ay süreyle burada eğitim gören çıraklara ücretsiz olarak dağıtıldığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de bu şekilde bir katkı sunulduğu belirtildi.

Öte yandan, eğitimlerini tamamlayan kadın aşçıların, Malatya’da faaliyet gösteren yemek fabrikaları ve işletmelerde rahatlıkla çalışabilecek bir eğitim düzeyine sahip oldukları, şu ana kadar eğitim gören 30 bayan aşçının büyük bir bölümünün iş bularak istihdam olduğu belirtildi. Bayan aşçıları işletme ve yemek fabrikalarında istihdam etmek isteyenlerin, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne başvurabileceği kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2012 Salı 18:35:06
Güncelleme :19 Haziran 2012 Salı 18:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?