3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

MASİAD başkanından açıklama

Malatya Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı İbrahim Güngör, Malatya'nın kalkınması için orta ve uzun vadeli planlar yapılması gerektiğini belirtip, "Malatya tek merkezli yerine çok merkezli hale dönüştürülmelidir" dedi.

Malatya'nın ekonomik sorunlarının çözülmesi için önerilerde bulunan MASİAD Başkanı İbrahim Güngör, "Kentin orta ve uzun vadeli ekonomik planlarının olmaması ekonomiyi günlük seyirler izler hale getirmiştir. Kriz dönemleri için önlemler hazırlanmadığı için, krizle birlikte büyük panik yaşanmakta ve beraberinde hatalar zinciri başlamaktadır. Kentin analizi yapılmamıştır. Çevresel faktörler ve yapısal özelliklerin incelenmediği, fırsatlar ve tehditlerin araştırılmadığı, kuvvetli ve zayıf yönlerimizin tespit ve itiraf edilmediği gerçeğinden dolayı sektöre! yığılmalar söz konusu olmuştur. Tek merkezli bir şehir olan Malatya' da ticari faaliyet dar bir alana sıkışmıştır. Bu durum ticaret merkezinde yer alan gayrimenkullerin mülkiyet değeri ve kira bedeli anlamında aşırı değerlenmesine neden olmuştur. Bu maliyet artışı ticareti olumsuz etkilemektedir" şeklinde belirtti.

Güngör, organize sanayi bölgeleriyle ilgili de şunları söyledi; "2. Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı sorunu tam olarak çözülememiştir. Bu sorun giderilmeden 3. OSB'nin yapımına başlanması, 2. OSB'nin kaderine terk edilmesine neden olacaktır. 3. OSB Tekstil Organize Sanayi Bölgesi olarak kurulmalıdır."
Vagon onarım fabrikası ve benzeri yarım kalmış veya atıl durumdaki yatırımların yıllardır Malatya ekonomisine kazandırılamadığına dikkat çeken Güngör, "Bu konu önündeki bürokratik engeller kaldırılamadığı gibi yeni yatırımcılara pazarlanması konusunda yetersiz kalınmıştır" dedi.

Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısıyla ilgili olarak da önerisini sunan İbrahim Güngör, "Dünya üretiminin yüzde 85' ini karşılayan doğal zenginliğimiz kayısı tarımsal ürün olarak kalmıştır. Sanayi boyutuna taşınamamıştır. Özellikle kozmetik ve ilaç sanayinde yoğun olarak kullanılan kayısı ve çekirdeği ile ilgili sanayi tesisleri kurulamamıştır" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 15:52:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?