4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Mehmet Şahin'den basın toplantısı

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Mehmet Şahin, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) fonlarından ancak yüzde 30 dolayında yararlandığını belirterek, "AB ile ilgili kendi paramızı kullanamıyoruz" dedi.

Sarı Kurdale Lokantası'nda AK Parti Malatya İl Başkanı Ahmet Çakır'la birlikte basın toplantısı düzenleyen AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, "Ankara'da, vekiliniz olarak nelerle meşgulüz onu aktarmak için bir araya geldik" diyerek, öncelikle yurt dışında yaptığı temaslarla ilgili bilgiler verdi. AB projelerine ağırlık verdiklerine dikkat çeken Şahin, "Ama maalesef, AB fonlarından yeterince yararlanamıyoruz. Türkiye, AB'nin tahsis ettiği fonların ancak yüzde 30'unu kullanabiliyor. Kısacası kendi paramızı kullanamıyoruz. Biz, yeterli proje üretip kullanamayınca, bu para başka ülkelere gidiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin önünün açık olduğunu, ancak partilerine açılan kapatma davası nedeniyle Türkiye'nin sıkıntıya girdiğine dikkat çeken Şahin, "Yabancı bir firma, 1 milyar dolar yatırım için Türkiye'ye geliyordu. Son hadiselerden sonra gelmedi" dedi.

Yabancı yatırımların daha fazla gelmesi için hükümet nezrinde girişimlerin sürdüğünü bildiren milletvekili Şahin, "Yabancı yatırımların gelmesi için mutlaka kolaylıklar sağlanmalı. Çünkü, sermaye nereye kendisini uygun görüyorsa oraya gidiyor. Türkiye'ye yatırım için kolaylıklar sağlanmalı" ifadelerini kullandı.

Şahin, Hekimhan ilçesinde demir cevherinde 100 kişinin kalifeye elaman olarak yetiştirilmesi için AB fonu ile kurs açılacağını da ifade ederek, "Çin, OYAK ve Erdemir ortaklığı ile kurulacak olan 300 milyon dolarlık demir cevheri fabrikası, ilçemize iş ve iş sağlayacak" şeklinde konuştu.

Kayısı hakkında yaptığı çalışmaları da aktaran Mehmet Şahin, "Milletvekili olduktan sonra 26 arkadaşımızın imzasıyla, TBMM'ye kayısı hakkında araştırma önergesi verdik. Şuanda 57. sırada görüşülmek üzere bekliyor" dedi.

Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kayısının sorunları var elbet. Kurumsal kimlik kazanmalı. Markalaşmalı. Fon oluşturularak uluslararası tanıtımı arttırılmalı. Ayrıca şunu belirteyim ki, bizim 2 dolarlardan ihraç ettiğimiz kuru kayısı ABD'de, Yunanlılar tarafından küçük paketlenip birkaç kat fazlasına satılıyor. Kayısı İhracatçılar Birliği kurulması gündeme geldi. Ancak bir gelişme olmadı. Bir de üreticiler birliği kurulması için sanırım çalışmalar devam ediyor." Şahin, iyi bir tanıtım ve organize ile şu anda yılda 200 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlayan kayısının 1 milyar dolar döviz girdisine yükseltilebileceğini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 17:12:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?