6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

'Modern Dünyada Çocuk Kalabilmek'

Malatya'da, Dünya Çocuk Günü dolayısıyla ‘Modern dünyada çocuk kalabilmek’ konulu bir konferans düzenlendi.


Malatya Belediyesi'nin organize ettiği ve Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansın açılışında konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Cemal Akın, "Bazı ülkeler, belki az bir kısmının harcanmasıyla bile yüz binlerce çocuğu kurtaracak milyar dolarları pervasızca silahlanmaya harcayıp heba ederek, çocukların hayatlarını ateş ve barutla söndürmeye çalışmaktalar"dedi.


Konferansta konuşan şair-yazar Mevlana İdris, "Nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu çocuklardan oluşuyor. Şu anda sadece okula giden çocuklarımızın sayısı 15 milyon civarında. Modern dünyada çocuğun çocuk olarak kalması mümkün mü? Dünyamızın durumu pek iyi değil. Krizler var, bu krizlerin en büyük kurbanları ise çocuklar" dedi.
Çocukların hayatlarının aile, okul, toplum ve dijital dünyada geçtiğini, bunların dışında hayat süren çocukların çok farklı bir çocuk olacağını kaydeden Mevlana İdris, "Televizyon, şekilde birleştirici ancak özde ayrıştırıcı özelliği vardır. Çocuklar evde anne-babasıyla konuşarak geçireceği zamanını televizyon alıyor. Okullarda ise tek bir müfredat uygulanıyor. Orada da tek hedef Üniversiteye girmek. Diğer zamanlarda da çocuklar bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi aletlerle zaman geçiriyorlar" şeklinde konuştu.


Türkiye'de çocuk sorunlarının çok olduğunu, bunun çözülememesinin sebebinin ise yoksulluk olduğunu belirten Mevlana, ülkemizdeki çocuklardan 4 kişiden birinin yoksul olduğunu, 5 kişiden birisinin çalıştığını söyledi. İdris Türkiye'deki çocuk sorunlarıyla ilgili olarak özetle şunları söyledi:


"Sokak çocukları her geçen gün artıyor. Çocuk ihmali ve istismarı artıyor. Çocuk hakları ihlallerinde önde gelen ülkeler arasındayız. 0-18 yaş sağlık güvencesi sağlanamadı. Çocuklar dershane ile okul arasında mekik dokuyor. Türkiye'deki çocuk göstergeleri, dünya ortalamasının altında kalıyor. Çocukların sorunu çok. Bütün dünyada 300 bin dolayında çocuk asker bulunuyor. Medyanın hitap ettiği yaş ortalaması da 13 yaştır."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 18:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?