3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Mühendislere İş Hukuku anlatıldı

İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi tarafından düzenlenen seminerde inşaat mühendislerine İş Hukuku anlatıldı.


İnşaat Mühendisleri Odası'nın salonunda gerçekleşen seminerde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadriye Bakırcı, "İş hukuku, sadece işçiler için çıkan bir hukuk dalıdır. Dünyanın neresinden olursa olsun, iş hukukunun amacı anlatılırken, 'iş hukukunun amacı, işçinin korunması içindir' diye anlatılır.

Bu evrensel bir ilkedir. Çünkü işverene bağımlı olarak çalışan hem kişisel hem de ekonomik olarak bağımlı çalışan işçidir ve korunmaya muhtaçtır. Bunun anlamı şu demek değildir, her işçi her konuda zayıftır ve her işveren de her konuda güçlüdür. Çünkü Türkiye gibi ülkelerde küçük ölçekli, orta ölçekli işletmeler daha yaygındır. O nedenle işverende aslında zayıftır. Fakat işçi grubu veya işveren grubu olarak baktığımız zaman ve iki grubu bir biri ile kıyasladığımız zaman işçi grubu zayıftır" dedi.


İş hukukunun temel ilkelerden bir tanesinin işçi lehine yorumun esas olduğun belirten Doç. Dr. Bakırcı, "Şüphe durum varsa hakim işçi lehine yorum yapar. İş hukukunun temel felsefesi bu olduğu için sistem böyle çalışıyor. Devlet çeşitli kanun ve yönetmenliklere işverene ve işçiye müdahale eder" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 14:42:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?