4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Muhtarlardan yardım istendi

Malatya'da hayvanlar üzerinde yapılmaya başlanılan şap aşısında, tüm hayvanların aşılanması için muhtarlardan yardım istendi. Şap aşısı yaptırmayan üreticilerin ise hayvan desteğinden yararlanamayacağı bildirildi. 

Tarım İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Şap hastalığı ülkemizde uzun yıllardır çift tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı, hızla yayılan, büyük ekonomik kayıplara neden olan viral bir hastalıktır. Hastalıkla mücadelenin en önemli ayağını aşılama faaliyetleri oluşturmaktadır. 

Bu nedenle her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemi aşılama kampanyaları ile İlimizdeki tüm işletmelerdeki hayvanlar aşılanma programına alınmaktadır. 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun 51.maddesi gereği yetiştiricilerin hayvanlarına şap aşısı yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi hareket edenler hakkında kanun, idari para cezası uygulanmasını emretmektedir. Ayrıca İl Müdürlüğümüzce, aşısız hayvanlara nakil yasağı getirilecek ve 2008-2009 yıllarında hayvancılık desteklemelerinden yararlandırılmayacaktır" denildi. 

Avrupa Birliği Şap Hastalığının kontrolü projesi kapsamında şap aşısında sadece uygulama ücreti alınarak tatbik edileceğinin belirtildiği açıklamada, aşılama kampanyasının 6 Ekim'de başladığı ve 1 ay süre ile devam edeceği ifade edildi. 

"Yetiştiricilerimizin, köy ve mahalle muhtarlarımızın, aşılama için gelen ekiplerimize yardımcı olarak köy veya mahallelerindeki tüm hayvanların aşılanmasını sağlamaları hususunda gereken hassasiyeti göstermeleri önemle rica olunur" denilen açıklamada, şap aşılaması ile hayvanların hastalıklardan korunacağı vurgulandı.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 12:40:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?