4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Niye 'Malatya Katliamı' deniyor?

Biri Alman vatandaşı 3 kişinin öldürüldüğü yayınevi cinayetine 'Malatya katliamı' denilmesi, şehir halkını rahatsız ediyor. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, milletvekilleri, belediye başkanı ve vatandaşlar bu tabiri kullanmanın Malatya'ya büyük haksızlık olduğunu düşünüyor.

Belediye Başkanı Cemal Akın, cinayetlerin Malatya'ya mal edilmeye çalışılmasının yanlış olduğu görüşünde. Akın, olayın bütün Malatya tarafından kınandığını hatırlatarak, böyle münferit olayların meydana geldiği şehirleri, ülkeleri tümüyle itham edecek tabirlerin kullanılmasını doğru bulmadığını belirtiyor.

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Malatya'da vuku bulmuş bir hadiseyi tarif ederken 'Malatya katliamı' diye isim konmasını fevkalade esefle karşıladığını dile getiriyor. Fındıklı, Malatya'nın topluca bir katliama sebep olduğu gibi anlaşılan, ileride de başa bela olacak bu tip ifadelerden sakınılması gerektiğini vurguluyor. AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin ise Malatya insanının son derece hoşgörülü, inançlara saygılı olduğunun altını çizerek, kimsenin tasvip edemeyeceği bu cinayetleri ülkenin saygın bir ili ile özdeşleştirmeye neden olacak tabirlerin yanlışlığına değiniyor. Şahin, Malatya'nın, yetiştirdiği siyaset ve sanat adamları ile ülke tarihine damgasını vuran önemli bir il olduğunun altını çizerek, 'Malatya katliamı' tabirinin kullanılmaması konusunda ilgilileri uyarıyor.

Esnaf Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren, Malatya'da hiç kimsenin istemediği münferit bir hadisenin bütün kente mal edilmeye çalışılmasının kabul edilemeyeceğine dikkati çekiyor. Evren, bunun adına katliam denilmesinin, önüne de Malatya isminin konulmasının son derece tehlikeli ve yanlış olduğunu vurguluyor.

Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli de 'Malatya katliamı' tabirini Malatyalılara karşı yapılmış büyük bir hakaret olarak değerlendiriyor. Üç-beş kendini bilmezin işlediği cinayetin Malatya'ya mal edilmesinin son derece kırıcı ve esef verici olduğunu vurgulayan Meşeli, "Bu olayı yapanları şiddetle, nefretle kınıyorum." şeklinde konuşuyor.

Malatya Aktif İşadamları Derneği Başkanı Kubilay Karaaslan da, Malatya'nın ülkeye önemli sanayici ve siyaset adamları yetiştirdiğini hatırlatıyor. Karaaslan, böyle güzide bir şehrin bu olayla anılmasını nefretle kınadıklarını kaydediyor. Karaaslan şunların altını çiziyor: "Yayınevi cinayetinin arkasında çeşitli iç hesaplaşmaların olduğunu, yazılanlardan anlıyoruz. Bu menfur cinayetin Malatya'ya mal edilmemesini istiyoruz."

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2008 Cuma 17:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?