6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Oldukları yere yığıldılar!

Malatya'nın Akçadağ İlçesine bağlı İkinciler köyünde 62 koyun telef oldu

Koyunların özel bir şirkete ait mısır tarlasında kullanılan kimyasal gübre karışımlı sudan içmeleri sonucu telef oldukları iddia edildi.

İkinciler köyünde, Erkan Altan adlı çiftçiye ait koyunların, köy yakınında bulunan bir şirkete ait mısır tarlasında kurulan sulama sisteminden içtikleri sudan zehirlendikleri iddia edildi. 62 koyunun telef olduğu olayda, koyunların sahipleri ise duruma tepkili. Artık yasal düzenlemelerin ardından meraların kiralandığını belirten çiftçi Erkan Altan, köyde bulunan koyunların otlayacakları alanların şirketlere kiralandığını ve bu durumdan da üretici olarak büyük zarar gördüklerini söyledi.

Altan, koyunları yaymak için götürdü sırada, yol kenarında bulunan su deposundan su içmek istediğini ancak vanayı açamadığını belirtti. Altan, bu sırada koyunların, depodan daha önceden akarak yerde biriken suyu içtiğini gördüğünü söyledi. Yanında 130 koyun bulunduğunu belirten Altan, su içen koyunlara müdahale ederek alandan uzaklaştırdığını ancak bir süre sonra sudan içen 62 koyunun can çekişerek oldukları yerlere yığıldığını söyledi.

Durumdan, jandarmayı ve akrabalarını bildiren Altan, olay yerine gelen jandarma ve veterinerin telef olan koyunlardan numune aldığını ifade etti. Koyunlarının büyük çoğunluğunun gebe olduğunu belirten Altan, büyük zarar gördüğünü söyledi. Tarla sahibinden şikayetçi olduğunu belirten Erkan Altan "Koyunlarımı 75 bin TL borç yaparak aldım, zararımın tanzim edilmesini istiyorum. Hiçbir uyarı işareti konulmamış vanayı açabilmiş olsaydım o sudan ben de içecektim ve belk de şu an ben de ölmüş olacaktım. Yetkililerden sesimin duyulmasını ve zararımın karşılanmasını istiyorum" dedi.

İkinciler Köyü Muhtarı Hasan Aktaş ise köyde bütün meraların özel şirketlere kiralandığını belirterek, köyde mera bırakılmadığını ifade etti. İkinciler köyünde şu an 2 bin küçükbaş hayvanın bulunduğunu belirten muhtar Aktaş, "Bu hayvanlar nerede yayılacak, nereye götürülecek" diyerek duruma tepki gösterdi.

Köylülerin hayvanlarını otlaması için yaylaya gönderdiklerini dile getiren Aktaş, ancak yaylada da su olmayınca köylülerin perişan olduğunu söyledi. Aktaş, "Bu vatandaş nereye gitsin, bu insanlar geçimini nasıl sağlasın. Bu insanların hiç mi vicdanı yok" diyerek tepkisini dile getirdi.

Bir köylü ise koyunların telef olmasına neden olan su tankını göstererek, hiçbir uyarı levhasının asılmadığını belirtti ve başka canlıların da buradan su içip ölebileceğini söyledi.

Hayvan ölümleriyle ilgili inceleme ve soruşturma sürüyor.

DHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2013 Cumartesi 12:30:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?