4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Oruç sonrası beslenme uyarıları

Malatya Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, oruç sonrası Ramazan Bayramı'nda sağlıklı hayat için yiyeceklere dikkat edilmesini önerdi. 

Zengin, yaptığı açıklamada, "Ramazan Ayı boyunca dinlenme haline alışan midemiz, bayramın ilk günlerinde fazla yemek yendiği taktirde bizlere zor anlar yaşatabilir. Oruç sonrası normal beslenme alışkanlığına geçiş başlangıçta yadırganabilir. Bu da bazen düzensiz bazen de aşırı yemek yemeye neden olur. Bayram ikramlarının çoğunlukla şeker, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan tatlı ve hamur işleri olduğu düşünülürse dengeli beslenme daha da zorlaşabilir. Bu nedenle özellikle şeker hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekir. Sindirim sistemi sorunlarının bayramlarda daha sıklaştığı unutulmamalıdır. Bir diğer sıkıntı da bayram ertesi farkına varacağınız fazla kilolardır. Sağlıklı bir sabah kahvaltısı en değerli öğündür. Oruç günlerinden kalan alışkanlıkla sabah kahvaltısını atlamayın. Böylelikle yeni güne daha canlı başlarsınız ve daha geç bir saatte daha çok miktarda yemek istemezsiniz. Bayramda öğünlerinizin düzenli olmasına dikkat edin, ama porsiyonlarınız çok büyük olmasın" dedi. 

"Bayram lezzetlerinin tadına bakmak hakkınız. Ancak bir gün içerisinde yiyeceğiniz miktarı sınırlamak gerekir. Özellikle arka arkaya yapılan bayram ziyaretlerinde sunulan her şeyi bitirmek zorunda hissetmeyin. Çay, kahve, konsantre ve gazlı içecekleri de ölçülü tüketmek gerekir. Bol su içmeyi ihmal etmeyin. Oruç yorgunluğunu üzerinizden atmak için bayramda bol bol dinlenin.
 
Bayram hazırlıklarında aşırıya kaçarak kendinizi hırpalamayın. Zinde ve güler yüzlü bir ev sahibi en iyi ikramdır" diyen Zengin, daha sonra şu önerilerde bulundu:
“Pişirme yöntemi olarak kızartma, kavurma ve mangal değil, ızgara, fırın, haşlama veya buğulama tercih edin. Kuyruk yağı tüketmeyin. Etin yağlı kısımlarını ayırın sakatat tüketimi konusunda aşırıya kaçmayın. Yağları ayrılmış dahi olsa kırmızı etin içerdiği yağ miktarının yüksek olduğunu unutmayın. Etleri diğer günlerde yiyebileceğinizi hatırlayıp, tüketimi abartmayın. 

Sıvı almayı unutmayın. Yemeklerinizi çok hızlı değil, yavaşça keyif alarak tüketin. Hazırlayacağınız zengin sofraları hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerle doldurmayın Bayram mönüsünde sebze yemeklerini ve yoğurdu ihmal etmeyin. Tatlıları yemekle birlikte değil yemekten sonra az miktarda tüketin. Tatlı olarak ağır ve şerbetli tatlıları değil sütlü tatlıları tercih edin. Meyve tüketmeye özen gösterin."

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 11:14:14
Güncelleme :26 Eylül 2008 Cuma 11:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?