4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Oyukların tarihi değeri yok

Malatya merkezdeki inşaat kazısında oyukların ortaya çıkmasıyla ilgili rapor basına açıklandı. Buranın bir kültür varlığı olmadığı, cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan bir evin oyuklarının ürün saklama mahzeni olduğu ortaya çıktı. 

Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, yaptığı açıklamada, "Müzemiz uzmanlarınca inşaat kazısında yaptığımız incelemede, oyuklar derinliğe ve yüksekliğe devam etmeyen küçük alanlardan oluşmaktadır. Yine buranın hemen güneydoğu tarafında ham toprak ve duvar aynası arasında iki oyuk daha izlenmiştir. Bu oyukların ikisinde, oyuk tabanında üzüm ve zeytin çekirdeği birikintisi görülmüştür. 

Üzüm çekirdekleri ile birlikte küçük bez ve ince naylon parçaları da bulundu. Tespit edilen oyukların bir yapıya ait, yapının tabanından aşağı doğru açılmış bir girişle ulaşılabilen birbirine bağlantılı olduğu görüldü. Derinliğe doğru uzantısı devam etmeyen oyukların, ürünlerin serin olarak saklanmasını sağlayan mahzen yerleri olduğu düşünülmektedir.
 
Oyuklarda stratigrafi verebilecek bir arkeolojik tabaka izlenmemiştir. Sonuç olarak, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bir yapıya ait, evin tabanından bir yolla aşağıya inilerek oluşturulmuş, ürün saklama mahzenleri olduğu düşüncesindeyiz. Bu durumdaki görünümüyle 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kanunu'nun 6.maddesinde belirtilen yerlerden olmadığı ve herhangi bir kültür varlığı özelliği taşımadığı görülmüştür" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 13:32:22
Güncelleme :26 Eylül 2008 Cuma 13:35:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?