4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Pancar alımı başladı

Malatya Şeker Fabrikası, 53. pancar alım ve işleme kampanyasını başlattı. 

Malatya Şeker Fabrikası'nın 2008-2009 yılı sezonunu açması nedeniyle fabrika alanında bir tören düzenlendi. Fabrikaya yeni yapılan çamur susuzlaştırma tesisinin açılışını da kapsayan törene; Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Yetiş, Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat, Pancar Üreticileri Kooperatifi Başkanı Celal Şerefhanlı ile birlikte kalabalık bir topluluk katıldı. 

Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Yetiş, törende yaptığı konuşmada, "1956 yılında ilk kampanyasını yapan fabrikamız, 2008 yılında 53. kampanyasını yapmanın gurur ve mutluluğunu yaşamaktadır. Ülkemizin ve yöremizin şeker ve hayvan yemi ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan fabrikamız, bu görevini bugüne kadar başarıyla yürütmüştür. 6 ilde, 138 köyde, 44 bin 220 dekar arazide ekilen pancar, kampanya dönemi boyunca 6 alım merkezimizde 2 bin 719 pancar üreticisi çiftçiden alınacaktır. Bu vesile ile toplam 210 bin ton pancar alımı gerçekleştirilecektir. Fabrikamız 2008-2009 yılı 53. pancar alım ve işleme kampanyası 6 Ekim'de başlamış olup, 1 Aralık 2008 tarihine kadar tahminen 55 gün süre ile devam edecektir. Tamamı fabrikamızda işlenecek olan 210 bin ton pancardan ana ürün olarak tahmini 26 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak ise tahmini 6 bin 500 ton melas ve 65 bin ton pancar posası elde edilecektir" dedi. 

Yetiş, fabrika alanı içerisine 1 milyon 500 bin YTL'ye mal olan çamur susuzlaştırma tesisinin bu sezon hizmete girdiğini belirterek, "Bu tesis sayesinde 13 bin 500 ton toprak sudan arındırılacak. Arındırılan suyun tekrar üretimde kullanılmasıyla su tasarrufu sağlanacaktır. Bu yeni tesisimiz sayesinde fabrikamızın çevreye vermiş olduğu kirlilik önlenecektir. 13 bin 500 ton toprak ise verimli bir şekilde tarımda kullanılacaktır" diye konuştu. 

Vali Halil İbrahim Daşöz ise Malatya Şeker Fabrikası'ndaki yeni sezonun ve hizmete giren yeni tesisin hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Pancar ülkemizin en önemli endüstri bitkilerinden bir tanesidir. Ülkemizin pek çok yöresinde olduğu gibi ilimizde de yoğun bir şekilde pancar üretimi yapılmaktadır. Pancar konusunda hükümetimizin politikasını hepimiz biliyoruz. Tüm üreticilerimize, bu değerli ürünü bizlere sundukları için, bu güzel üretimi yaptıkları için teşekkürlerimi sunuyorum. Bu pancarı en iyi şekilde işleyerek ülkemiz ekonomisine kazandıran başta fabrika müdürümüz olmak üzere tüm personeline başarılar diliyorum. Bu yıl yaşadığımız su krizinin çözümüne Şeker Fabrikamızın su temini anlamında yaptığı destekten dolayı da bir kez daha teşekkür ediyorum. Çamur susuzlaştırma tesisinin hem fabrikamız hem de ilimiz için çok önemli olduğunu özellikle belirtiyorum" şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından kurban kesilerek Malatya Şeker Fabrikası'nın 53. pancar alım ve işleme kampanyası başlatılırken, çamur susuzlaştırma tesisi de hizmete açıldı.

 

Önceki haber

Malatya'da pancar alımı ve işlenmesine yarın başlanacak. 

Malatya Şeker Fabrikası yetkilileri, 53. pancar alımı ve işlemesi kampanyasının 6 Ekim tarihinde başlayacağını ifade ederek, "138 köyde, 44 bin 220 dekar arazide yaptırılmış olan pancar ekiminden elde edilen pancarlar kampanya dönemi boyunca 6 merkezimizde alım yapılacak. 2 bin 719 pancar üreticisi çiftçiden alınacak. 

Kampanya süresince toplam 210 bin ton pancar alımı gerçekleştirilecek" dediler.
Yetkililer, kampanyanın 1 Aralık tarihinde son ereceğini de ifade ederek, "Tahmini 26 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak ise tahminen 6 bin 500 ton melas ve 65 bin ton yaş küspe elde edilecektir" şeklinde bilgi verdiler.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 12:03:34
Güncelleme :6 Ekim 2008 Pazartesi 12:20:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?