4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Polonya'dan cevap bekleniyor

Malatya'da 19 yıldır atıl şekilde duran Vagon Onarım Fabrikası'nın satışıyla ilgili Polonya'dan cevap bekleneceği bildirildi.


Geçen hafta sonunda Polonya'dan gelen Avrupa Türk İşbirliği Konseyi (ATİK) Başkanı Aziz Şahin, Polonya Vagon Fabrikası Başkanı Florian Rozynskı ile diğer heyet görevlilerinin, Malatya'daki incelemeleri sonucunda elde ettikleri bilgi ve gözlemlerini Polonya'da değerlendirecekleri bildirildi.


Malatya'nın Yeşilyurt ilçe sınırları içinde bulunan Malatya-Kayseri karayolu üzerindeki fabrikanın Polonyalılara verilmesiyle ilgili olarak Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, "Göle maya çalmaktan daha ileri bir gelişme olacağını ümit ediyorum. Çünkü, Çin'in pazar anlayışına karşı Polonya, Almanya ve Ukrayna'nın tren sisteminde yük taşımada oluşturduğu bir ittifak var. Bu ittifakla Çin ile rekabet ediyorlar. Vagon onarıp yedek parça üreten ve bin 400'ün üstünde işçi çalıştıran Polonya Vagon Fabrikası Başkanı Florian Rozynskı'nın Almanya, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ciddi manada vagon satışı var. İşlerini geliştirmek istiyorlar. Bu nedenle bizim binanın onlara, bizim ise atıl şekilde duran fabrikanın canlandırılıp işsizliğe katkı olmasına ihtiyacımız var" dedi.


Kavuk, Vali Halil İbrahim Daşöz'le de son gün yemekte bir araya gelindiğini kaydederek, "Niyetleri ciddi ve fabrikayı çalıştırma düşüncesindeler. Vali Daşöz, proje ve diğer bilgiler konusunda Ankara'dan gerekli evrakları Polonya heyetine ulaştıracak. Ancak, bundan sonra işin takibi Ticaret ve Sanayi Odası'na kalmıştır" şeklinde konuştu.


Vagon Fabrikası olarak inşa edilen ve 1989 yılında tamamlanan Malatya Vagon Onarım Fabrikası, Türkiye'nin böyle bir tesise ihtiyacı olmadığı gerekçesiyle 19 yıldır atıl şekilde bekliyor. TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait olan bina, TCDD'nin Maliye Bakanlığı'na olan vergi borcu nedeniyle 22 milyon 394 bin YTL bedelle Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü de burayı özelleştirilmesi için Sümer Holding'e devretti. Sümer Holding üzerinden özelleştirilmeyi bekleyen Vagon Onarım Fabrikası binasının bir bölümünü kiralayan TEKEL'in kontrat süresinin 20 Mart 2008'de dolacağı ve buranın boşaltılacağı bildirildi. 48 bin metrekare ana fabrika bloğu, 72 dairelik lojmanı, müdüriyet binası ve diğer tesislerle birlikte 75 bin metrekare kapalı alanı olan ve toplam 751 bin metrekare alan üzerine kurulu Vagon Onarım Fabrikası, yılda 4 bin 183 adet yük vagonu onarımı ve 577 adet yolcu vagon onarımı kapasitesine sahip.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 15:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?