3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Sağlık deposu kayısı

Malatya'nın dünyaca meşhur kayısısı için hasat dönemi yaklaşırken, Türkiye Gazetesi de genel baskısında "Sağlık Deposu Kayısı" başlığı altında kayısıya yer verdi.

 
Türkiye Gazetesi'nin bugünkü nüshasında Kadın Aile sayfasında Sevim Gökyıldız'ın köşesinde kayısının yararları dile getirildi. Haberde kayısı hakkında özetle şunlar belirtildi:


"Tadı ve kokusu ile çok güzel meyve olan kayısı denilince ilk olarak akla Malatya gelir. Malatya'dan sonra ise Iğdır gelir. Malatya ve Iğdır illerimiz kayısı konusunda, kendi kayısılarının daha kaliteli olduğuna ilişkin zaman zaman rakip olmuşlardır. Hatta birkaç yıl önce TBMM'de iki ilin milletvekili kendi kayısılarını mecliste dağıtıp milletvekillerini etkilemeye çalışmışlardı Bu konuda söz elbette tüketiciye düşüyor. Benim bildiğim Iğdır kayısısı daha büyük ve daha kokulu. Malatya kayısısı ise daha tatlı."


Kayısının yararlarının da belirtildiği yaklaşık yarım sayfalık bilgilendirme yazısında, kayısının bilinen 11 yararı anlatıldı. Kayısının yararları şöyle sıralandı:
"Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır. Karaciğerin tahrip olan kısmın tamirini yapar. Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar. Kan yapımını arttırarak kansızlığa engel olur. Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur. Meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar. Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır. Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü arttırmaktadır. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar. Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. Klinik ölümlerindeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur. Patosyumca zengin sodyumca fakir, A vitaminin öz maddesi karotence zengindir. İnsan beslenmesinde önemli bir rol oynar."

İha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 20:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim IP: 88.229.138.xxx Tarih : 27.05.2009 22:34:33

 Sayın Sevim Gökyıldız   Mersin'in Mut ilçesinde ilki 1962 yılında gerçekleştirilen Mut Kayısı Festivali'nin 36.'sı bu yıl 5-7 Haziran tarihleri arasında yapılacak. BU YAZINIZI YAZARKEN  BU FESTİVALDEN  BİHABER OLAMAZSINIZ .KAYISI İLE İLGİLİ YAZI YAZACAKSINIZ MUT TA YETİŞTİRİLEN  KAYISIDAN BAHSETMİYECEKSİNİZ,  MUTLULARA  ÖZÜR BORÇLUSUNUZ.