4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Sağlık müdüründen aşı açıklaması

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Ülkemizde aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40 - 50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümü engellenmektedir" dedi.

Zengin, Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır" dedi.

"Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır"diyen Zengin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bakanlığımız tarafından yapılan aşılar ile difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, influenza tip B'ye bağlı menenjit, verem, kızamık, kızamıkçık, kabakulak hastalıklarından korunma sağlanır. Toplumun aşılama konusunda duyarlılığını artırmak ve eksik aşılı çocukların aşılanmalarını sağlamak üzere 21 - 27 Nisan 2008 tarihleri arasında Aşı Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir. Aşıyla önlenebilir hastalıkların çocuklarımızın, anne ve babalarımızın karabasanı olmaktan çıkaralım. Sağlık ocaklarında aşılar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşısız ve eksik aşılı çocuklarınız var ise en yakın sağlık ocağına götürerek aşılanmasını sağlayalım. Ülkemizde aşı uygulanarak her yıl yaklaşık 40 - 50 bin bebeğin aşı ile korunabilir hastalıklardan ölümünün engellendiğini unutmayalım. Aşı her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır."

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 11:55:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?