4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Sağlıklı sütün faydaları

Sağlıklı sütün insan için önemli bir besin kaynağı olduğu, sütün ihmal edilmeden içilmesi gerektiği önerildi. 

Malatya Sağlık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Sağlıklı süt; protein, riboflavin, A vitamini, B12, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi önemli temel besin öğelerini de içerir. Günde 1 litre sağlıklı sütün vücuda katkısını; 17 kilo elma, 3 kilo çavdar ekmeği veya 13,5 kilo sığır eti yiyerek sağlayabilirsiniz. Türkiye süt tüketiminde kişi başı yıllık 24 litre ile dünya sıralarının gerisinde yer almaktadır. Bu tüketimin de sadece 10 litresi işlenmiş ve paketlenmiş sağlıklı süt, geri kalan 14 litresi ise açıkta satılan süttür. Bu miktar, birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir." 

"Tüketilen bütün içecekler arasında sütün payı sadece yüzde 9'dur. Çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra süt 4. sırayı almaktadır" denilen Sağlık Müdürlüğü'nün açıklamasında, daha sonra şunlar belirtildi: 

"50 yaşında bir kadının hayat boyu kalçasını kırma riski yüzde 17'dir. Kalçasını kıran kadınların 1/4'ü bir daha hiç ayağa kalkamayacaktır. Kalça kırığı için ilk müdahale, ilk dört ayda bakım masrafları dahil yılda toplam 26 bin YTL'ye mal olmaktadır. Süt içinde bulunan enzimler kilo kontrolünü sağlayarak, özellikle diyet dönemlerinde sağlıklı kilo kaybı için etkili olur. 

Bir bardak sütte; yüzde 52 kalsiyum, yüzde 35 protein, yüzde 30 potasyum, yüzde 44 B2 vitamini, yüzde 98 B12 vitamini, yüzde 18 magnezyum, yüzde 55 fosfor, yüzde 12 çinko bulunmaktadır. Erken yaşlarda yüksek kemik yoğunluğu hayatın ilerleyen yıllarında, kemik sağlığını artırmaktadır. Teorik olarak, çocukluk çağında kemik yoğunluğunda yüzde 4,6'lık artış; ileri yaşlarda osteoporotik kırık riskini yüzde 50 azaltmaktadır."

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 14:24:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?