3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Sıcaklıklar düşecek

Meteoroloji Malatya Bölge Müdürü Necip Duman, Malatya'nın hafta sonuna kadar Balkanlar üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisinde kalacağını söyledi.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklaması yapan Duman, "Malatya bu geceden itibaren Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yavaşlı havanın etkisine girecek. Bu yağışlı hava Cuma akşamına kadar devam edecek. Yağışlar sağanak yağış olarak geçecek ve mevsim geçişi olduğu için yer yer etkili olabilir. Bu anlamda vatandaşlarımızı ve yetkililerimizi küçük çapta taşkınlar konusunda uyarıyoruz. Etkili yağışlar olabilir. Gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Yağışın kesilmesinin ardından Cuma akşamı sıcaklık eksi 1 dereceye kadar düşebilir. Bizim ölçtüğümüz mevkideki sıcaklığı eksi 1 derece olarak tahmin ediyoruz. Malatya'da değişik bölgelerde farklı sıcaklık değerleri görülebilir. Bu anlamda vatandaşlarımızın Cuma'yı Cumartesiye bağlayan gece oluşabilecek hafif dona karşı dikkatli olmalarını istiyoruz. Lastik yakılmasını tavsiye etmiyoruz. Saman öbekleri oluşturularak, o gün için gerekli tedbir alınabilir. Ancak iklim geçişi olduğu için Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gecenin bulutlu geçme ihtimali de var. Biz, olumsuz şartlara göre değerlendireceğiz. Cumartesi-Pazar günü ise sistem Malatya'yı terk edecek. Sıcaklıklar da tekrar mevsim normallerine yükselecek" dedi.

Malatya'da şuana kadar alınan yağış değerlerine göre kuraklıktan söz edilemeyeceğini ifade eden Duman, "Bizim mevsimler tahminlerimiz var. 6 ay ve 1 yıllık tahminler yapıyoruz. Ancak bunun tutarlılık oranı düşük. Mevsimler tahminlerimiz de bu yıl için Malatya'da 45-50 Kilogramlık bir yağış azlığı görülüyor. Tahminen 300 kilogramlık bir yağış düştü. Şuana kadar Malatya'da Ocak ayının dışında Şubat ve Mart aylarında, özellikle Şubat ayında mevsim normallerinin üzerinde yağış aldık. Ocak ayında da şehir merkezinde az yağış aldık ama yağış havzalarında güzel kar yağışları alındı. Malatya'da ciddi anlamda yağış azlığından bahsetmek mümkün değil. Önümüzdeki günlerde de yağış alırsak, yağış açığımızı kapatabiliriz. Nisan ayına kadar olan süreçte aldığımız yağışlar mevsim normallerindedir. Bu yağışlar doğrultusunda Malatya'da kuraklıkta bahsetmek mümkün değil" diye konuştu.

Duman, çiftçilerin don zararı yaşamaları halinde yapmaları gereken işlemler hakkında da uyarıda bulunarak, "Bölgelerde sıcaklıklar farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bizim verdiğimiz değerler genel değerlerdir. Malatya'da bir bahçe içerisinde bile farklı sıcaklık değerleri kaydedilebiliyor. Battalgazi, Kale ve Orduzu'da değişik bahçelerde don olduğuna dair bize ihbarlar geldi. Dolayısıyla vatandaşlarımız don olup olmadığına dair bizi arayıp teyit etmeleri yerine Tarım Sigortaları Havuz İşletmelerini (TARSİM) aramalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız bizi aramasın TARSİM'i arayarak, uzman istesinler. Donun tespitinin yapılması gerekiyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 14:48:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?