3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Sigara denetim ekipleri iş başında

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Tütün sağlığımızı, ekonomimizi ve çevremizi fakirleştirmektedir" dedi.

31 Mayıs "Dünya Sigarasızlık Günü" dolayısıyla açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, sigara alışkanlığının önemli bir hastalık ve toplum sağlığını sarsan temel bir sebep olduğunu söyledi. Her yıl 100 bin insanımızı sigara yüzünden kaybettiğimizi belirten Zengin, şöyle konuştu: "Tüm kanser ölümlerinin üçte birinin nedeni olan buna rağmen 17 milyon kişinin sigara tüketicisi olduğu ülkemizde sigara tüketimini azaltmak ve sigaranın zararlarını anlatabilmeye yönelik olarak 'Sigarasız Bir Dünya Günü' etkinlikleri yapılmaktadır."

Tüm dünyada erkeklerin yüzde 47'si, kadınların ise yüzde 12'sinin sigara içtiğine dikkat çeken Zengin, şunları söyledi: "Sigara içicilerin sadece yüzde 15'i zengin ülkelerde, yüzde 85'i gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşar. Bundan dolayı da gelişmekte olan ülkeler tütün salgını tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer böyle giderse gelişmekte olan ülkelerin en büyük problemi tütün olacaktır. 1999 yılında Dünya Bankası, ekonominin önündeki en büyük engellerden birini tütün olarak saptamış ve ülkelere etkili bir tütün kontrol programlarının olması gerekliliğini vurgulamıştır. Tütün sağlığımızı, ekonomimizi ve çevremizi fakirleştirmektedir."

Zengin, önümüzdeki yıllarda sigara ile mücadelenin artarak devam edeceğine, sabırla yol kat edileceğine ve amaçlanan hedeflere ulaşılacağına inandıklarını bildirdi. Bu konuda tüm toplumsal kurum ve kuruluşların sağlık mensuplarına yardımcı olmalarını isteyen Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü: "İçenlerin yarısının ölümüne neden olan sigara, vücutta başta akciğerler, kalp ve dolaşım sistemi olmak üzere hemen her sistem ve organı etkilemektedir. Amfizem, kronik bronşit, akciğer kanseri, damar sertliği, kalp krizi, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, rahim kanserleri, verem-grip gibi enfeksiyonlara karşı artmış riskler bunlardan sadece bazılarıdır. Sigara içmenin yalnız sigara içen yönünden ele alınması yeterli bir yaklaşım değildir. İçen bireylerin yakın çevresinde yaşayan çocuklarda ani ölümler, orta kulak ve solunum yolu enfeksiyonları, astım daha sık iken erişkinlerde kalp hastalıkları ve akciğer kanseri, sigara dumanına maruz kalmayanlara göre daha sık görülmektedir."

Sigara ile mücadelenin bireysel değil toplumsal olması gerektiğini anlatan Zengin, sözlerine şöyle devam etti: "Sigaraya başlanmasının önlenmesi için gençlerimize Malatya İl Sağlık Müdürlüğü olarak Ruh Sağlığı Şubesi tarafından okullarda sigara bağımlılığının zararları konusunda eğitim verildi. Ayrıca İnönü Üniversitesi ve Sağlık Müdürlüğü eğitimcilerince birinci basamak sağlık ocaklarında görev yapan doktorlara sigara bırakma teknikleri hakkında eğitim verildi. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza bu konuda hizmet verebilmek için sağlık ocaklarımıza sigara bırakma poliklinikleri oluşturuldu. 4207 Sayılı kanunun 5727 sayılı kanunla değişikliğe uğramasından sonra il tütün koordinasyon kurulları oluşturuldu ve kurul tütün mamullerinin zararları konusunda eğitim planlandı."

Zengin, kamu alanlar ve halkın toplu bulunduğu yerlerde sigara içilmesini önlemek için, merkezde Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediye, Emniyet Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğünün personelleri tarafından 60 kişilik il denetim ekipleri oluşturulduğunu söyledi.

Oluşturulan il denetim ekiplerinin, Sağlık Müdürlüğü tarafından hizmet içi eğitim alarak il merkez ve ilçe merkezde denetim yapmakta olduğunu anlatan Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: "19 Temmuz 2009 tarihi itibariyle kafeler, nargile evleri, restoranlar, kahvehaneler ve toplu eğlence mekanlarında sigara içme yasağı getirilecek. İl denetim ekipleri yasağa uymayan bireylere ve yasağın ihlal edilmesine müsaade eden iş yeri sahipleri hakkında cezai işlem uygulayacaklar."
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 14:51:13
Güncelleme :31 Mayıs 2009 Pazar 15:09:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?