4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Sit alanı başvurusu

Malatya'da, Roma dönemine ait mozaiğin bulunduğu bölgenin SİT alanı ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu'na başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Doğanşehir ilçesi Çömlekobası köyünde geçen hafta bir vatandaşa ait bahçede mozaik kalıntılarına rastlanması nedeniyle sözü edilen yerde Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay ve müze araştırmacısı Hüseyin Şahin'le birlikte inceleme yaptıklarını söyleyen Müze Müdürü Arkeolog İzzet Esen, "Yaptığımız incelemede, mozaiklerin 3.50x2.50 metrelik bölümünün açıkta olduğunu gördük. İlk değerlendirmeye göre burası bir konut tabanı olup biraz daha geniş alana yayılmaktadır. Roma dönemine ait olup milattan sonra (MS) 3. yüzyıla tarihlenmektedir" şeklinde konuştu.

Mozaiğin bulunduğu bölgenin tescil ve SİT alanı ilanı edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na öneride bulunduklarını belirten Esen, "Birinci derece Arkeolojik SİT alanı özellikleri taşıyan bölgede aynı zamanda temizlik ve kazı çalışması izni için de başvuruda bulunulacak ve alan tamamen açığa çıkarıldıktan sonra değerlendirme yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

"Bu mozaikler ve diğer bölgede bulunan mozaiklerden de anlaşılıyor ki daha önce de vurguladığımız üzere ilimizde özellikle Roma dönemine ait önemli yerleşimler söz konusudur. Bu durumda ilimizde de mozaik anlamında geniş bir potansiyel mevcuttur" diyen İzzet Esen, tescil işlemlerinin ardından daha geniş kazı yapılması için yaptıkları girişimleri sürdüreceklerini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 12:18:47
Güncelleme :5 Ağustos 2008 Salı 12:19:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?