4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Soba zehirlenmelerine karşı uyarı

Kızılay Malatya Şube Başkanı Doktor Ali Yalçın, soba zehirlenmesine karşı baca temizliğinin önemli olduğunu bildirdi.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Kızılay Malatya Şube Başkanı Doktor Ali Yalçın, "Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı koruyucu tedbir olarak sobayı şartlarına uygun yakmak önemlidir. Uyumadan önce sobadaki ateşin tamamen kor halinde olduğunu ve dumanın bacadan çıkışının olduğunu görmek gerekir. Kaliteli katı yakıt kullanmak, baca temizliğini düzenli yaptırmak önemli bir tedbirdir" dedi.

Soba zehirlenmesi durumunu kendinde hisseden kişinin yerde sürünerek kapı ve pencereyi açmayı ve havalandırmayı sağlamalarını öneren Yalçın, "Eğer çok geç kalınmışa karbonmonoksit zehirlenmesi olanler en yakın sağlık kuruluşuna 112 ambulansı çağrılıp götürülmelidir" diye konuştu.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanmasa dahi, beyin üzerinde kalıcı hasarlar bıraktığını vurgulayan Yalçın, "Zehirlenen kişinin solunumu durmuşsa, suni solunum ve kalp mesajı uzman tarafından yapılmalıdır. Bunu bilenler, 112 gelene kadar yapmalıdır. Bu ve bunun gibi durumlarda insanın bilgili olması gerekir. Bu nedenle, herkesin ilk yardım bilgisi olmalıdır ve gerekirse kurs görmelidir. Avrupa ülkelerinde temel ilk yardım eğitim almak çok yaygındır ve toplumun birçok kesimi bu eğitimden yararlanmaktadır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 13:56:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?